Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Kako iskoristiti vrijeme do nove recesije

15. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Nakon što smo prestali brojiti koliko je kvartala zaredom BDP bio u minusu, počeli smo rasti. Prvo stidljivo, a onda je ova godina ubacila u treću brzinu. Prvi kvartal 2,7 posto, a drugi 2,8 posto rasta BDP-a. No čini se da te brojke nisu impresionirale domaće poduzetnike. Uglavnom smatraju da je prerano za zaključak o uzletu, a ne planiraju ni promjenu strategije ni nove poslovne poteze zbog aktualnog rasta gospodarstva. Kako iskoristiti vrijeme do nove recesije, u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić.

Kako stvari zasad stoje, Vladu bismo mogli imati i prije ustavnog roka jer pregovori između HDZ-a i Mosta zasad idu (ne)očekivano dobro. Da, Plenković hoće sastaviti ekspresnu koaliciju, u novom broju Lidera piše Ksenija Puškarić. HDZ načelno prihvaća sve Mostove uvjete, ali vrag je u detaljima. Kojim? Foteljama, a ne reformama.

Zlatko Sirovec od prvog je rujna glavni direktor Tehnike, a prvi intervju otkako je na toj poziciji dao je Lideru. U novom broju Lidera Edis Felić piše kako je ugodan je sugovornik, a onako na prvu, iako pristojan, čini se da je odlučan, što je za Tehniku, koja je u teškoćama, itekako važno. Lani je tvrtka uprihodila 728 milijuna kuna, dobit je bila samo 500 tisuća kuna, pa je pred Sirovcem velik izazov.

Zašto jača antiglobalizam? Odgovor je pokušao dati Vanja Figenwald koji u novom broju Lidera pišekako je jedan od važnijih zaključaka inače nesadržajnoga prošlotjednog sastanka lidera dvadeset najrazvijenijih zemalja svijeta bio da se korist od globalizacije mora kvalitetnije predstaviti sve skeptičnijoj i inatljivijoj svjetskoj javnosti.

Obiteljska tvrtka Crotal, koja proizvodi armiranobetonske konstrukcije stambenih zgrada, nebodera, skijaških skakaonica itd., trenutačno je angažirana na nadvožnjacima i mostovima na pruzi Bjelovar – Zagreb. Krizu je prebrodila niskim cijenama, ali sada, kad je posao krenuo nabolje, sve bi se moglo urušiti zbog nedostatka radnika. S Liderovom novinarkom Katom Pranić razgovarao je vlasnik tvrtke Goran Nimša koji joj je priznao da je bilo lakše prebroditi krizu nego sada zadržati armirače, tesare i zidare...

Netom prije novog iPhonea 7, predstavljenog prošli tjedan, Samsung je izbacio na tržište Galaxy Note 7. Međutim, neki su primjerci eksplodirali, zbog čega se s tržišta povlači svih 2,5 milijuna tek pristiglih primjeraka. Samsung je preko noći izgubio 14,3 milijarde dolara tržišne vrijednosti, a tek slijedi obračun konkretne štete, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald.

Lider će od sljedećeg tjedna objavljivati iscrpan pregled poslovne scene po svim županijama. To je drugo takvo istraživanje, prvo smo proveli 2011. U suradnji s Hyundaijem Liderovi novinari i fotoreporteri obilaze cijelu Hrvatsku kako bi na licu mjesta otkrili ključne trendove u gospodarstvu, i to ponajprije u osobnom pristupu, odnosno na primjerima subjekata ključnih za gospodarsko stanje u cijeloj županiji odnosno gradu. Objavit ćemo detaljan prikaz poslovne scene u svakoj županiji, Zagrebu i još pet najjačih gradskih poslovnih središta (Split, Rijeka, Varaždin, Osijek, Sveta Nedelja). Akcija će trajati punih 26 tjedana, do ožujka 2017. Cijelo to vrijeme, iz tjedna u tjedan, objavljivat ćemo analize najvažnijih poduzeća, poduzetničke  priče, statističke podatke, planove razvoja i otkrivati trendove ključne za svaku lokalnu poslovnu scenu.

U novom broju Lidera donosimo i poseban prilog Održivi razvoj.

19. travanj 2024 14:29