17. studeni 2016.

Novi broj Lidera - Najmoćniji poslovni sustavi

Konsolidirani rezultati poslovanja potvrdili su da je prošla godina bila u znaku Agrokora, koji je zbog integracije Mercatora daleko odmakao svim konkurentima. Drugi je dobitnik Orbico, koji bi, nastavi li planirani rast na tržištu Zapadne Europe, već dogodine mogao preskočiti HEP i Inu i zasjesti na drugo mjesto.  Da je Agrokor najveća hrvatska tvrtka nije neka vijest, ali da je više nego dvostruko veći od druge, i to Ine koja je dugo bila sinonim korporativne veličine, novost je. Kakav je odnos snaga grupa, grupacija i koncerna, u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić.

Porezna reforma ne znači samo promjenu 15 zakona. Tu je i mnogo podzakonskih propisa. Dobro upućeni porezni stručnjaci strahuju da Ministarstvo financija mnoge pravilnike neće donijeti prije Božića, a sve će trebati primjenjivati već od 1. siječnja. Stoga bi ove zime mnogi mogli ostati bez skijanja. Da će cijenu Marićeva paketa poreznih reformi platiti strana skijališta, u novom broju Lidera piše Tin Bašić.

Liderovi novinari Sanja Mikolčević Petrušić, Ksenija Puškarić i Andrej Tešić u novom broju Lidera predstavljaju poslovnu scenu Grada Rijeke. Odluka o gradnji nizinske pruge, pa i gospodarskoj budućnosti Luke i Rijeke, donosit će se u Zagrebu. No i takva je Luka danas najvažnija tvrtka u gradu. Posao i egzistencija oko 5000 ljudi u Rijeci vezani su, izravno ili neizravno, uz lučki biznis, piše Liderov trojac.

U novom broju Lidera Vanja Figenwald razgovarao je sa  stručnjakom za digitalne strategije Joeom Peppardom koji tvrdi da je loše upravljanje promjenama uzrok propasti 70 posto digitalnih ulaganja.

Ulica snova, tvrtka iz Svete Nedelje, počela je skromno, s jednim proizvodom i jednim zaposlenim. U pet godina razvijeno je pet proizvoda koje vlasnica Magdalena Bešker izvozi u susjedne zemlje, a uskoro namjerava i na tržište Austrije, Njemačke i Švicarske. Našoj Kati Pranić Magdalena Bešker je priznala kako rokovnika na tržištu ima milijun, ali kako je samo ona napravila modni dodatak.

Svaka peta tvrtka u Hrvatskoj koristi se računalstvom u oblaku, piše Boris Žitnik u novom broju Lidera. Za samo nekoliko godina tržište računalstva u oblaku naraslo je na 11 posto vrijednosti ukupnih IT usluga u Hrvatskoj. Taj segment IT tržišta najbrže raste i u njemu se krije još velikih prilika za razvoj.

Zbunjena i pomalo obezglavljena događajima koje nisu očekivala, tržišta traže interpretaciju za koju se mogu uhvatiti. Brexit je bio nezamisliv, pa je i reakcija bila žešća i trajnija, ali nakon izbora Trumpa, poslije početnoga šoka odlučila su se na mirniju reakciju i pozitivan pogled dok čekaju rasplet. Nakon Brexita i Trumpa burze se sve brže prilagođavaju ‘novoj stvarnosti’, u novom broju Lidera, piše Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera donosimo i poseban prilog Tko je tko u turizmu.