Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Posljedice iseljavanja: Novi gastarbajteri poslali kući 300 milijuna eura

03. Studeni 2016.

Nekoć se išlo na privremeni rad i obitelj je ostajala kod kuće. Danas se iseljavaju cijele obitelji. Zato njihove pojedinačne doznake iz inozemstva nisu toliko izdašne kao nekad, ali ukupno čine više od dva posto državnog proračuna. Šalju li današnji emigranti eure svojim obiteljima u Hrvatsku kao što su nekad slali marke njihovi djedovi i očevi, u novom broju Lidera otkrivaju Matilda Bačelić i Tin Bašić.

Hrvatska je samo u otvorenosti uvozu dobila maksimalnih 100 bodova na najnovijoj ljestvici Doing Business. Lider i novoj ministarskoj postavi podastire upute za primjenu protekcionističkih mjera koje primjenjuju i druge države EU.

Za poduzetnike je početak rada nove vlade razdoblje velikih nadanja, iščekivanja i lobiranja. Većina je zadovoljna Plenkovićevim programatskim najavama, no skeptici upozoravaju na to da gospodarstvu prije svega treba smanjiti administrativno opterećenje, i to već u prvih sto dana. Čemu se poduzetnici mogu nadati, u novom broju Lidera otkriva Ksenija Puškarić.

Najavljene promjene iskorak su u odnosu na postojeći sustav te bi mogle biti početak smanjivanja poreznog opterećenja i poticanja konkurentnosti. Međutim, nisu toliko revolucionarne kakvima se prikazuju. Nije riječ o dubinskoj reformi poreznog sustava, nego o ugađanju postojećeg modela, u novom broju Lidera pišu Helena Schmidt i Dražen Nimčević iz Deloittea.

Dok je županijska politička scena zasad nestabilna, poslovna scena u čvrstim je rukama Belja. Osim poljoprivrede, koja je previše osnovna, a premalo prerađivačka, u ovoj su regiji važna dva industrijska središta – Belišće i Donji Miholjac. Kata Pranić i Valentina Starčević u novom broju Lidera pišu o poslovnoj sceni Osječko-baranjske županije.

Inženjeri Neven Crnković i David Uroić te programer Marin Vujić stvorili su prototip inovativne punionice u kojoj baterije mogu puniti sva električna vozila na tržištu, od automobila do brodova i radnih strojeva. Na brzorastućem tržištu elektromobilnosti idu u bitku s velikim igračima poput ABB-a, Ducatija, Boscha i Schneidera, a kreću iz jedne od hala propaloga riječkog Torpeda.

Trgovinski ugovor s Kanadom iznimno je važan za Uniju i zato što se može smatrati prvim trgovinskim sporazumom s članicom kluba najrazvijenijih ekonomija svijeta G7. Zasad na snagu stupa dio koji se odnosi na trgovinu, ali ne i dio o investicijama, kao ni onaj o rješavanju sporova između država i privatnih kompanija, što će pričekati blagoslov svih država članica, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera donosimo i poseban prilog - Energetika.

17. travanj 2024 19:48