Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Rasterećenje - Otkrivamo mehanizam M. Dalić protiv novih nameta u novim zakonima

12. Siječanj 2017.
U novom broju Lidera otkrivamo mehanizme Martine Dalić protiv novih nameta u novim zakonima. Osim najavljenog rasterećenja gospodarstva od 1,5 milijardi kuna Ministarstvo gospodarstva predlaže uvođenje dvaju ključnih instrumenata: SCM-a, obrasca kojim predlagatelj pokazuje koliko novi propis opterećuje poduzetnike, i SME-testa koji procjenjuje utječe li propis negativno na malo i srednje poduzetništvo, o čemu piše Tin Bašić.
U temi tjedna pišemo o scenarijskom planiranju, odnosno kako pripremiti  kompaniju za  sve mogućnosti  u budućnosti. Klađenje na više različitih scenarija, njihova rekombinacija, brz razvoj prototipova i njihovo testiranje na tržištu, stalno osluškivanje i gledanje izvan okvira, jedini su put da tvrtka ne propadne zbog svoga ‘Kodak-momenta‘, piše Matilda Bačelić.
U novom broju možete čitati i o IT deficitu, te predlažemo deset mjera za udvostručenje broja informatičara. Zbog nedostatka informatičara stanje je već dramatično, a idućih godina to bi uvelike moglo kočiti razvoj. Hitno povećanje upisnih kvota za IT jedna je od ključnih mjera, ali uz ispunjavanje postojećih kvota i prekvalifikaciju nezaposlenih inženjera sa Zavoda za zapošljavanje, piše Nikolina Oršulić.
Predstavljamo poslovnu scenu Brodsko-posavske županije, a pišemo i o odnosu ribara i uzgajivača. Također donosimo razgovor s Makom Đukanom, osnivačem i voditeljem projekata konzultantske tvrtke Starfish Energy, koji tvrdi kako promjenjive otkupne cijene unose nesigurnost među proizvođače obnovljivih izvora energije.
U rubrici poduzetnici predstavljamo Marijana Mumdzieva, izvršnog direktora tvrtke Amodo koja je među dva posto najinovativnijih svjetskih tvrtki u industriji osiguranja prema izboru ugledne inicijative iz Silicijske doline, a posluje tek tri godine.

U bloku iz svijeta donosimo kako kosturi iz ormara tjeraju Toshibu na novi otpis više milijardi dolara, te što Obama ostavlja u nasljedstvo novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.
20. travanj 2024 14:35