Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Top 100 ovisnika o proračunu

11. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

S državom je lani poslovalo dvadesetak tisuća tvrtki, koje su za svoje isporuke dobile 77,4 milijarde kuna. Vodećih sto tvrtki koje posluju s državom od toga je ubralo 8,4 milijarde, od čega je lavovski dio pripao tvrtkama u državnom vlasništvu, kojima upravo poslovanje s državom i čini najveći dio prihoda. Privatne tvrtke, i kada mnogo rade za državu, u pravilu traže nove izvore prihoda u izvoz. Sergej Abramov u novom broju Lidera otkriva sto tvrtki kojima je lani isplaćeno najviše novca iz proračun.

I Narodna koalicija i HDZ ekonomske programe izrađuju mehanički, bez potpunog razumijevanja odgovornosti koju će preuzeti kad dođu na vlast. Stoga je pojedine ideje i planove iz tih programa možda najbolje odmah zaboraviti. Ionako su neprovedivi, piše Ksenija Puškarić te moli pobjednika izbora da zaboravi na sve što će u kampanji obećati.

Najvažnija članica Termes grupe Tvornica šećera Osijek potajice je meta mnogih preuzimača. Šećerana stvara 90 posto prihoda Termes grupe i lako je zaključiti da bi se bez nje moralo dogoditi veliko restrukturiranje. No vlasnik Termes grupe Marko Pipunić, koji preko svoje tvrtke Žito ima 85 posto vlasničkog udjela, rezolutno odbacuje prodaju šećerane, iako je mnogi prodaju već godinama, u novom broju Lidera piše Edis Felić. U praktički svakoj knjizi unutar kategorije samopomoći polazna je teza da urođeni talenti ili vještine ni u čemu nisu nužni za izvrsnost. Svijet naprosto guta knjige koje pokazuju kako biti dobar vođa i kako to postati samo uz primjenu odgovarajućih navika i alata. O literaturi za samozavaravanje u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald koji tvrdi - dovoljno vam je desetak dolara da postanete uspješan vođa.

Poljoprivredna zadruga MasVin sa svojih je 60 hektara maslinika najveći ekološki uzgajivač vinove loze i maslina u Dalmaciji. O pothvatu u kojem su trojica osnivača morala razminirati kamenjar da bi stvorila vrhunska ulja i vina, a koja su se probila i na najzahtjevnija europska tržišta, u novom broju Lidera piše Sanja Mikolčević.

Predstavljajući svoj ekonomski program američki predsjednički kandidat Donald Trump prvi put nije govorio napamet. Čitao je s ekrana i obećao je sve: on je taj koji će donijeti radna mjesta i smanjiti poreze, s njim Amerika postaje još jača, bolja i veća uz geslo ‘amerikanizacija ne globalizacija‘. Novo kameno kartaško lice otkrilo trumponomiju koja obećava blagostanje, u novom broju Lidera piše Valentina Starčević.

Ista autorica donosi priču o Theranosu, tvrtki čija se vrijednost u tri godine strmoglavila s više od devet milijardi dolara na samo 800 milijuna. Osnivačica Elizabeth Holmes, nekoć najmlađa svjetska samostvorena milijarderka, pokušava spasiti posao lansiranjem nove zdravstvene inovacije – minijaturnog laboratorija. Dokazala je zasad samo da nije lako održati takozvanog jednoroga, startup vredniji od milijarde dolara, ako se igrate medicinom.

 

25. travanj 2024 15:57