21. srpanj 2016.

Novi broj Lidera: Zaklade - hrpa novca u sivoj zoni

lider.media
lider.media

Hrvatska nije prepoznala društvenu važnost zaklada, koje dobivaju pozornost samo u aferama poput one s donacijama ruskoga kapitala HDZ-u. Ne postoji ni zakonski okvir koji bi zakladama propisivao transparentnost. Zato se ne zna ni s kolikim novcem upravljaju hrvatske zaklade.

U Hrvatskoj je prema podacima Ministarstva uprave 235 registriranih zaklada, a u novom broju Lidera donosimo detaljnu temu o njima iz pera Jasmine Trstenjak.

O sranačkim ideologijama piše Vanja Figenwald. Naime, domaće se stranke umjesto ideolozima koriste ‘ad hoc‘ rješenjima trenutačnih šefova. Velike stranke pretendiraju na općenacionalnu potporu, zato izbjegavaju strogo doktrinarno određenje kako ne bi izgubile umjerene zdesna ili slijeva te pogotovo glasače centra. No njihovi programi redovito su predizborni i obično traju koliko i predizborna kampanja...

U Splitu je prošlog vikenda izdano 1,24 milijuna računa ukupno vrijednih 75,5 milijuna kuna. Prethodnog vikenda, u kojem nije bilo Ultre, u Splitu su se na računima zavrtjele 63,2 milijarde kuna. Ostatak do procijenjenih pola milijarde kuna prihoda završio je na računima tvrtki koje nemaju sjedište u Splitu. Zašto su tri dana partijanja Splitu donijela samo 12,3 milijuna kuna otkriva Tin Bašić.

Dalekoistočne države novo su tržište koje je otkrilo samo nekoliko hrvatskih poduzetnika. No Kina, ali i druge države poput Koreje ili Japana, pruža velike mogućnosti – ne samo za uvoz nego i izvoz. Uostalom, Hrvatska je postala glavno korejsko turističko odredište. A to je kapital koji trebaju iskoristiti i proizvođači, smatra Edis Felić.

Donosimo i razgovor s Adrianom Marleyom, direktorom DHL-a za Srednju i Istočnu Europu, koji otkriva kako hrvatski mali poduzetnici šalju sve više pošiljaka diljem svijeta.

U rubrici ‘lik i djelo‘ predstavljamo Ferita Şahenka, vlasnika turske Doğuş grupe i najbogatijeg turskog biznismena.

U bloku iz svijeta pišemo o tome kako nakon traljava vojnog udara Tuska može imati nesagledive ekonomske i političke posljedice, te o tome kako je najnovija manija za Pokémonima osigurala Nintendu deveti život budući da je ova kompanija za samo dva dana povećala vrijednost za sedam i pol milijardi dolara.