Preporučeno
StoryEditor

Orešković: Problem je što nisam podlegao pritisku pri izboru šefa SOA-e

16. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Premijer Tihomir Orešković obraćajući se zastupnicima u Saboru zahvalio im se na povjerenju koje su mu iskazali pri izboru za premijera. Pohvalio se gospodarskim rastom i ostalim pozitivnim ekonomskim indikatorima.

- Hvala svim zastupnicima na povjerenju koje su mi ukazali. Umjesto da raspravljamo o pozitivnim reformama, danas raspravljamo o mom opozivu. Optužbe protiv mene su teške, moja dužnost je da se očitujem, rekao je premijer Tihomir Orešković u Saboru gdje zastupnici raspravljaju o njegovom opozivu.

- Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane. Ovo se nikad u povijesti nije dogodilo. Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onoga što je navedeno u prijedlogu.

Potvrdio je kako  se njegova stajališta o Ini razlikuju od stavova nekih članova Vade. Traženje ostavki potpredsjednika pravdao je time što je "sukob interesa Karamarka postalo teret za Vladu".

- Cijelo vrijeme apeliram na osobnu odgovornost pojedinca kao temeljno načelo. Aktivno sam pokušavao komunicirati s Karamarkom, koji me ignorirao. Problem je u tome sto nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji nisu ispunjavali uvjete za taj posao.

Čudi se što ga se optužuje da nije vodio računa o gospodarstvu. Poručio je kako od prvog dana priča o poboljšanju rejtinga, "što se pokazalo da se i događa", zaključio je.

Na početku rasprave o opozivu premijera Tihomira Oreškovića predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker obrazložio je prijedlog svoje stranke. Šuker je zamjerio premijeru zbog otkazivanja sjednice Vlade prije dva tjedna. Ustvrdio je da je premijer morao naprije uži kabinet, zatim cijelu Vladu, ali i javnost informirati o okolnostima neuspjelog plasiranja državnih obveznica na europskom financijskom tržištu zbog previsokih kamata.

Izglasuje li Sabor njegov opoziv, parlamentarne stranke imat će 30 dana da se okupi nova većina i da Sabor imenuje novog premijera i vladu. Ako ne uspiju, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisat će prijevremene parlamentarne izbore. Podsjetimo, HDZ kao mandatara predlaže ministra financija Zdravka Marića.

23. travanj 2024 19:10