Preporučeno
StoryEditor

Ostaje najniža stopa PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, smanjit će se cijena električne energije

10. Studeni 2016.

Najniža stopa PDV-a (od 5 posto) zadržat će se za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, s koje je Saboru upućen paket od 15 zakonskih prijedloga porezne reforme.

Porezna reforma predstavlja prvu i ključnu mjeru za unaprjeđenje ukupne gospodarske situacije u zemlji, poručio je Plenković. Riječ je o velikom, cjelovitom paketu zakona, čiji je glavni cilj gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokoobrazovnih kadrova u Hrvatskoj, poticaji razvoju poduzetništva, obrta i poljoprivrednicima.

Uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa, naglašava premijer, u poreznoj reformi vodilo se računa o održivosti javnih financija i održivosti financiranja funkcija lokalne samouprave, ali i ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja – deficita opće države u 2017. godini na razini 2 posto BDP-a.

Pojednostavljenjem i izmjenama u sustavu poreza na dobit, dodaje Plenković, najznačajnija promjena je smanjenje opće porezne stope s 20 na 18 posto, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto.

Ističe i da predloženim izmjenama poreza na dohodak "nitko ne gubi", a za 1,8 milijuna građana pada porezno opterećenje.

- Za građane koji već danas nisu u poreznim škarama i kojima zbog toga ne možemo dići raspoloživi dohodak izmjenama poreza na dohodak, predvidjeli smo korekcije u sustavu PDV-a, posebno kroz redefiniranje sniženih stopa na isporuku električne energije i odvoz otpada, naveo je premijer.

Plenković ističe da su u procesu konzultacija uvažene sugestije socijalnih partnera, resornih ministarstava te da je postignut dogovor s partnerima u Vladi.

- Stoga smo napravili određena usklađivanja i uravnotežili prijedlog izmjena zakona o PDV-u s dodatno naglašenom socijalnom komponentom, kazao je.

Objašnjava kako to znači da se "u ovoj fazi" zadržava opća stopa PDV-a, ali i postojeća najniža stopa PDV-a (5 posto) za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala te knjige.

Vlada je, usvojivši paket porezne reforme u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dobit, Zakona o doprinosima te Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakona o poreznom savjetništvu, Zakona o trošarinama, Zakona o posebnom porezu na motorna vozila te Zakona o carinskoj službi, kao i prijedloge Zakona o porezu na dohodak, Zakona o porezu na promet nekretnina, Zakona o lokalnim porezima, Zakona o Poreznoj upravi, izmjene i dopunama, Općeg poreznog zakona, Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza, Zakona o upravnim pristojbama.

20. travanj 2024 04:15