Preporučeno
StoryEditor

Otkupom 67,5 posto potraživanja vjerovnika Meteor grupa na korak do preuzimanja Badela

06. Rujan 2016.

U Ministarstvu gospodarstva danas je održan sastanak o sudbini Badela 1862 koji je potrajao gotovo sat vremena dulje od predviđenog. Da su pregovori bili zanimljivi, a možda i žučni, otkrio je tehnički ministar Tomislav Panenić, rekavši da je Meteor grupa u posljednjim mjesecima osigurala, odnosno otkupila 67,5 posto potraživanja vjerovnika, te svaki razgovor o drugim ponuditeljima ili strateškim partnerima učinila izlišnim.

Iz Badela su krajem svibnja javili da su na poziv za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe odgovorile četiri tvrtke. Interes za strateške investicije su iskazali Đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa.

Uprava Badela je kroz postupak zadržala pravo na konačan odabir strateškog investitora koji će se uključiti u postupak predstečajne nagodbe i s kojim će se utvrditi mjere financijskog i operativnog restrukturiranja te je kao najbolju ocijenila ponudu Meteor grupe koju, kao domaćeg partnera, preferiraju i sindikati.

Gotov čin

Suočen s gotovim činom, Panenić je rekao da taktika otkupa potraživanja vjerovnika za kojom je posegnuo Meteor nije u duhu "fair playa" i da se kosi s "poslovnom etikom", iako nije nezakonita. Ministar je naveo da je u posljednjim mjesecima bio pod snažnim pritiskom lobista koji su zagovarali interese Meteora.

- Kontaktiralo me najmanje stotinjak ljudi tražeći da donesem odluku o Meteoru koji uživa i podršku Atlantic grupe – rekao je, sugeriravši da autohtoni partner nije nužno najbolji izbor i da je za razliku od St. Nicolasa, čije je interese među ostalima zastupao bivši ministar gospodarstva Damir Polančec, izrazito zadužena.

- Iz javno dostupnih podataka smo utvrdili da su neki po aktivi i manji od Badela, a konkretno, zaduženje Meteora prelazi vrijednost njegove imovine, lani je preuzeo Labud koji je još uvijek u restrukturiranju, a mi smo tražili dokaz da će oni moći izvršiti svoje obveze – rekao je izrazivši negodovanje zbog potpore jednom od ponuditelja bez obavijesti vlasnicima, odnosno nadzornom odboru i Ministarstvu financija.

- To je vrlo loš odnos državne tvrtke prema Vladi. Ja ću tražiti da se zaštite interesi Hrvatske. Vlasnička struktura će se izdefinirati, a odgovornost za upravljanje Badelom sada je na Meteoru i Atlantic grupi – zaključio je ministar.

Predstavnici sindikata su pak izrazili zadovoljstvo domaćim strateškim partnerom koji će se, prema dokumentima predstavljenima na sastanku, zaduživati umjesto Badela.

Neposredno nakon što je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić održao konferenciju za medije, Meter grupa javila se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

- Meteor grupa jučer je pisanim putem obavijestila Upravu Badela 1862 i Ministarstvo gospodarstva da je nakon preuzimanja tražbina dviju najvećih financijskih vjerovnika sa založnim pravima na ključnoj imovini – pogon na Žitnjaku i vinarije u Daruvaru i Benkovcu te postignutih dogovora s vjerovnicima iz skupine financijskih institucija i skupine ostalih vjerovnika, stekla kontrolu nad više od 2/3 tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862. Na taj način, sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Meteor grupa može samostalno izglasati prihvaćanje Plana financijskog restrukturiranja Badela 1862. Jedan od vjerovnika koji je dao podršku Meteor grupi je i Atlantic grupa.

Meteor grupa je u postupku odabira strateškog partnera sudjelovala s financijski najvišom i obvezujućom ponudom što je izrijekom pismeno potvrđeno Povjerenstvu još u srpnju. U ponudi vrijednoj više od 26 milijuna eura jasno smo istaknuli namjeru brzog razduživanja Badela 1862 i okončanja predstečajne nagodbe u najkraćem mogućem roku, a aktivnostima koje smo poduzeli u međuvremenu samo smo dokazali ozbiljnost naših namjera i sposobnost da sve navedeno u ponudi i realiziramo.

Meteor grupa je brzorastuća i niskozadužena tvrtka sa značajnim investicijskim potencijalom – ključni pokazatelj zaduženosti (omjer duga i EBITDA) kod Meteor grupe iznosi svega 2. Za provedbu cjelokupne transakcije unaprijed smo osigurali sva potrebna sredstva kombinacijom vlastitih sredstava i kreditnih zaduženja Meteor grupe o čemu smo također predočili pismene dokaze kao jasnu potvrdu ozbiljnosti naše ponude i investicijskog potencijala.

St. Nicolaus: Znamo da je naša ponuda najbolja opcija za Badel

Vezano uz današnju konferenciju za medije Ministra gospodarstva Tomislava Panenića oko Badela 1862. oglasili su se i iz kompanije St. Nicolaus. Njihovo priopćenje donosimo u cjelosti:

„Zadovoljni smo što su ministar gospodarstva i nadležni organi uložili potrebne napore u cijelom procesu kako bi za Badel 1862 donijeli najbolju odluku. Svjesni istinske potrebe stvarne financijske snage budućeg partnera Badela 1862 tražili su i dodatne informacije, ukazujući na taj način da izbor strateškog partnera neće ovisiti o tome je li budući partner hrvatska tvrtka ili neka druga tvrtka iz Europske unije koje je Hrvatska dio.

S velikim interesom čekali smo informacije koje su danas došle iz Ministarstva gospodarstva. Iz navedenih vjerujemo da će sve nadležne institucije uključene u proces detaljno ispitati svu dodatno pristiglu dokumentaciju te utvrditi njenu vjerodostojnost.

Znamo da je naša ponuda najbolja opcija za Badel, dok su naše neosporne prednosti naša financijska snaga i dostupni izvori izravnog ulaganja u gotovini, bez lipe dodatnog potrebnog kredita. Jer podsjetimo, tek nakon potpunog rješavanja postojećih dugova kroz isplatu i dogovor s vjerovnicima s kojima smo uspostavili kvalitetan kontakt, Badel 1862 se može fokusirati na razvoj. U našoj smo ponudi jasno naglasili da smo, ukoliko ponuđeni iznos od 25 milijuna eura ne bude dovoljan, dodatno spremni i sposobni uložiti i više, a kroz poslovni plan istaknuli smo i plan dodatnih ulaganja u iznosu od 9 milijuna eura u periodu od 5 godina.

Također i ovom bismo prilikom naglasili kako, uz financijska sredstva,  jamčimo nastavak proizvodnje na postojećim proizvodnim lokacijama, očuvanje Badelovih brandova, očuvanje zaposlenosti, unaprjeđenje prodaje i marketinga  te razvoj i širenje kroz daljnje akvizicije u Adria regiji.

Upravo zato vjerujemo da ćemo temeljem svega navedenog biti prepoznati kao ozbiljan i dugoročan investitor uz čiju konkretnu financijsku snagu i poznavanje industrije Badel 1862 sigurno može ponovno biti uspješna hrvatska kompanija kakva je nekad i bila.

Odluku nadležnih organa rado ćemo komentirati po primitku službene odluke na koju ipak još treba pričekati.“, zaključuje se u priopćenju iz kompanije St. Nicolaus.

20. travanj 2024 12:22