Preporučeno
StoryEditor

Ovo su njemačke tvrtke koje bi mogle profitirati ulaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću

15. Studeni 2016.

Njemačke tvrtke su puno više u američkoj predsjedničkoj kampanji podržavale republikanskog kandidata Donalda Trumpa nego njegovu demokratsku konkurenticu Hillary Clinton, javljaju u utorak njemački mediji. Die Welt piše da bi jedan od najvećih donatora Trumpove kampanje, Deutsche Bank mogla najviše profitirati od njegove pobjede. Ta banka, naime, trenutno pregovorara s američkim ministarstvom pravosuđa o visini kazne zbog mutnih poslova s nekretninama, piše list.

Die Welt spominje iznos kazne od 14 milijardi dolara i ističe kako bi konačna odluka mogla biti donesena tek kada Trumpov kabinet preuzme poslove. Vrijednost dionica posrnule Deutsche Bank je porasla od utorka navečer kada se saznalo tko se uskoro seli u Bijelu kuću.

Dnavnik "Handelsblatt" ukazuje na još jednu tvrtku koja od dolaska Trumpa na vlast zadovoljno trlja ruke, jednog od najvećih svjetskih proizvođača cementa "Heidleberg Zement". Iako je u svom prvom intervjuu nakon izborne pobjede Trump relativizirao gradnju zida prema Meksiku, Bernd Scheifele, direktor "Heidelberg Zementa" nada se poslu stoljeća. "Ostaje otvorenim hoće li se i u kojoj mjeri zid graditi, ali mi smo sa svojim cementarama u Teksasu i Arizoni na licu mjesta i spremni smo uskočiti u svakom trenutku", rekao je Scheifele.

Među globalne njemačke tvrtke koje su se iskazala donacijama za republikanskog kandidata se nalaze i BASF, Allianz, Deutsche Telekom, Bayer i Siemens.

16. travanj 2024 15:55