Preporučeno
StoryEditor

Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavih mirovinskih fondova: U Končaru će se uskoro dogoditi velike promjene

15. Rujan 2016.

Mirovinski fondovi uvijek se spominju kada država treba novac, bilo za privatizaciju bilo kada se zadužuje izdavanjem novih obveznica. Četiri obvezna fonda trenutačno (kraj srpnja) upravljaju sa 78,22 milijardi kuna. Traže od države da proda svoje dionice u atraktivnim kompanijama kako bi one postale još bolje. Posljednji je primjer prodaje Končar, u kojemu je predsjednik Nadzornog odbora postao Petar Vlaić, čelni čovjek Erste Plavih fondova. S njim smo razgovarali o aktualnim investicijskim temama. Pitali smo ga i o navodnoj ideji mirovinaca o spajanju Atlantica i Podravke, ali to nije htio komentirati.

• Neto imovina Erste plavog OMF-a ove godine prešla je 10 milijardi kuna. Prinosi su od 2,16 do gotovo 4 posto. No kategorija C Ersteova fonda imala je bolji prinos od kategorije A. Kako je moguće da je najkonzervativnija kategorija bolje prošla od najrizičnije? – Razlog je jednostavan, dosta smo dugi u duraciji hrvatskih obveznica, a istodobno se ‘spread‘ smanjio. ‘Yeald‘ pada, kao i u cijeloj Europi. No pojednostavnimo to maksimalno. Cijene državnih obveznica jako su porasle, a percepcija hrvatskog rizika u isto se vrijeme smanjila odnosno ublažila. To je utjecalo na obveznice. Napomenuo bih kako su i u posljednje vrijeme počele rasti i cijene dionica.

• Kritičari će pitati zašto nemate više dionica hrvatskih kompanija u portfelju. - Mnogo ulažemo u dionice hrvatskih kompanija, i ulagat ćemo i dalje. Rijetke su javne ponude kvalitetnih dionica u kojima mirovinski fondovi ne sudjeluju. Primjerice, privatni kapital praktički je preuzeo većinski udio u Končaru. Nije još, ali ako se ponudi prilika, privatni kapital, a tu prije svega mislim na mirovinske fondove, preuzet će i većinski udio.

• Kad već spominjete Končar, država se napokon odlučila maknuti iz te tvrtke. Postali ste predsjednikom NO-a. Kakvo je stanje? Koji je stvarni potencijal tvrtke? Jeste li zadovoljni smjerom kojim ide? – Končar jako mnogo izvozi, više od polovine prihoda dolazi iz inozemstva. U nekim segmentima Končar je možda, neću reći neracionalan, nego potrebne su mu promjene. Na tome se upravo radi i u suradnji s Upravom mislim da će se u idućih godinu, godinu i pol dogoditi velike promjene. Bit je svega da je Končar kvalitetna kompanija i da nije uništavana u posljednjih 20 godina. Je li mogao brže ići naprijed? Sigurno. Može li sustići taj potencijal i mjesto gdje je trebao biti? Svakako.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 16:47