Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se večeras u Banskim dvorima s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora, Antoniom Alvarezom III.

Nakon sastanka Plenković je kazao da je razgovarao s Alvarezom kako bi mu objasnio cilj zakona o društvima od sistemskog značaja. Istaknuo je i kako se nada da će zakon biti prihvaćen većinom glasova.

Cilj je omogućiti našoj najvećoj kompaniji novo povjerenje te pouzdanje kreditorima za odobravanje odgovarajuće likvidnosti te potom proces restrukturiranja. Naše su procjene i planovi vrlo podudarne s promišljanjem i savjetima koje Alvarez daje kompaniji u ovom trenutku. Važna je strpljivost svih aktera, dodao je.

Za Agrokor su moguća oba scenarija, i A i B. Razgovor s gospodinom Alvarezom mi je bio jako koristan da do kraja razumijemo sve aktivnosti i poteze, rekao je Plenković.

>>>Promjene u Agrokoru: Teo Vujčić novi predsjednik Uprave Konzuma, Tomislav Čizmić na čelu Mercatora

Alvarez je izjavio da je objasnio premijeru koje aktivnosti poduzima. Pokrećemo proces ne samo da se pokrene Agrokor, već da opet procvate, dodao je.

Razgovarao sam i sa svojim stručnjacima, iako zakon nije do kraja definiran, glavni elementi su ovdje. Proučili smo zakon i glavni cilj je zadržati fokus i nadu. Treba nastaviti raditi, osigurati da zaposlenici nastave pružati usluge kupcima i potaknuti Hrvatsku da kupuje od nas i spasi Agrokor. Mislim da je sastanak bio vrlo produktivan, kaže Alvarez.

Prije sastanka je Plenković kazao da je do sastanka došlo na Alvarezov prijedlog. Čovjek je dobio zadaću restrukturiranja i ako mi ovdje donosimo zakon o istom procesu ne bi bilo loše da se malo konzultiramo, da vidimo radimo li u približno sličnom smjeru, rekao je tada Plenković.

Alvarez je jučer predstavio javnosti, a danas se obratio zaposlenicima koncerna, poručivši uz ostalo kako njegov tim čini sve što može kako bi očuvao radna mjesta, što je označio svojom najvažnijom zadaćom.

Istodobno se u Erste banci u Zagrebu održava sastanak dobavljača i bankara o tzv. standstill sporazumu o moratoriju na bankarska potraživanja.