Preporučeno
StoryEditor

Plenković: Novi podaci jasan su signal rasta hrvatskog gospodarstva, do 2020. želimo rast BDP-a od 5 posto

30. Studeni 2016.

Riječ je o vrlo jasnom signalu o rastu hrvatskog gospodarstva. Vlada je vrlo zadovoljna takvim pokazateljima, oni svjedoče da Hrvatska ide u dobrom svijetu - kazao je danas premijer Andrej Plenković na iznenadno sazvanoj presici u Vladi komentirajući najnovije ekonomske pokazatelje.

- Ovakva su gospodarska kretanja rezultat aktivnih mjera koje su uspostavljene nacionalnim programom reformi za 2016. godini te pridonose smanjenju proračunskog manjka i ispunjavanja preporuka Vijeća Europske unije - kazao je Plenković koji je rekao i kako je ovo dio rada prošle hrvatske vlade. Dodao je kako trend rasta postoji u svim industrijama, pogotovo u izvozu i turizmu.

- Budući da se radi o tromjesečju od 1. srpnja do 30. rujna ovi rezultati upravo ovako kvalitetni i zbog jedne važne poruke političke stabilnosti u Hrvatskoj - rekao je i dodao kako će Vlada nastaviti s daljnjim aktivnostima za smanjivanjem parafiskalnih nameta, za olakšavanjem poslovanja, za kreiranjem stabilnije klime za ulagače, za poduzimanje drugih mjera ekonomske politike. Naglasio je kako je temeljni cilj do 2020. osigurati stabilan i trajan gospodarski rast te rast BDP-a od 5 posto.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast u posljednjih osam godina. To je već osmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto.

Premijer je komentirao i događanja nakon njegovog puta u Ukrajinu.

- Stav i mene osobno i vlade je vrlo čvrst i jasan. Iskustvo mirne reintegracije jedno je od najvećih vanjskopolitičkih iskustava Hrvatske. Danas, kao zemlja koja dijeli temeljne vrijednosti poštivanja međunarodnog prava, želimo one elemente koji su bili bitni za mirnu reintegraciju - uspostavljanje povjerenja, povratak izbjeglica, želimo ih ponuditi Ukrajini koja je naša prijateljska zemlja. Želimo otkloniti sve kritike, i iz oporbe i od strane pojedinih komentatora. Razočaran sam onim komentarima koji pokazuju nerazumijevanje hrvatskih vanjskopolitičkih mogućnosti - zaključio je.

24. travanj 2024 18:58