Preporučeno
StoryEditor

Plenković: Proračun vodi realizaciji naših ciljeva, povećanju plaća i ostvarivanju solidarnosti

10. Prosinac 2016.

- Predloženi proračun uključuje ostvarivanje bitnih političkih ciljeva koje sam predstavio u programu rada svoje Vlade, uz istovremeno poštivanje objektivnih makroekonomskih ograničenja koja moramo respektirati u vođenju makroekonomske politike, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković tijekom predstavljanja proračuna za iduću godinu ističući da on predstavlja bitan iskorak prema ostvarivanju društvene solidarnosti, dok jača fiskalnu stabilnost i održivost javnih financija s ciljem da se osnaže argumenti za izlazak Hrvatske iz postupka prekomjernog proračunskog deficita.

Vlada priželjkuje proračunski manjak od 1,9 posto BDP-a, što je značajno ispod granice od tri posto definirane u Paktu o stabilnosti i rastu.

- Kad se tome dodaju izvanproračunski fondovi i lokalna država, tada se planirani proračunski manjak dovodi na razinu od 1,6 posto BDP-a - rekao je premijer prema kojem fiskalna i porezna politika, osigurano porezno rasterećenje i definirana struktura rashoda pokazuju odlučnost Vlade da realizira zacrtane društveno-političke ciljeve, prije svega demografske obnove, ali i poštivanja zaposlenika za koje su, prvi put nakon 2009. godine, predviđena sredstva za povećanje plaća.

- Vlada je vodila računa i o zaštiti prava i dostojanstvu hrvatskih branitelja. Stoga ovaj proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti, uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti - rezimirao je Plenković.

Darežljiv rast proračuna za većinu ministarstava, Uredu za udruge 175 posto više novca

Vlada je ususret današnjoj sjednici Saboru uputila prijedlog proračuna za iduću godinu kojim su ukupni prihodi proračuna projicirani u iznosu od 121,6 milijardi kuna, što je 4,5 posto više od prihoda iz rebalansa proračuna za 2016. godinu.

Rashodi poslovanja i rashodi za nabavu nefinancijske imovine rasli bi, pak, za 5,48 posto, na128,4 milijarde kuna, dok raspodjela po resorima obuhvaća i izdatke za financijsku imovinu i otplate zajmova u iznosu od 29,3 milijarde kuna.

25. travanj 2024 09:52