Preporučeno
StoryEditor

Plenković: U Vladi imam snažan ekonomski tim, svi kolege će raditi na gospodarskom programu ali ja sam premijer

25. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Premijer Andrej Plenković u razgovoru za Novu TV večeras je komentirao niz aktualnih političkih pitanja, među ostalim i ono o novom ministarstvu kojem će na čelu biti Goran Marić.

- Upravljanje državnom imovinom jedan je od ozbiljnijih aspekata za gospodarski rast Hrvatske i bitan aspekt za kvalitetno punjenje prihodovne strane državnoga proračuna. Hrvatska je u proteklih 25 godina imala različite institucije, različite modele koji su se bavili državnom imovinom. Kolega Marić kao doktor ekonomskih znanosti ima veliko iskustvo i u tom području. Nakon temeljite analize rada protekle Vlade, dakle one gospodina Oreškovića, uvidjeli smo da je upravo upravljanje državnom imovinom bilo jedno od tri temeljne političke stvari koje je ta Vlada radila. Odlučili smo stoga aktualni Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirati, temeljem budućeg prijedloga Ministarstva uprave, u posebno ministarstvo koje bi se time bavilo, a na njegovom čelu će biti doktor Marić - potvrdio je Plenković.

Na pitanje tko će u Vladi kreirati ili koordinirati ekonomsku politiku - Martina Dalić, ministar financija ili ministar državne imovine - premijer je kazao kako u ovoj Vladi imamo vrlo snažan ekonomski tim.

- Pa gledajte, prvo, sve koordiniram ja kao predsjednik Vlade. Imam četiri potpredsjednika, doktorica Dalić koja ima iskustva u Ministarstvu financija... Svi kolege će raditi na gospodarskom programu, financijskim aspektima, pripremi proračuna, provedbi našega programa, i doktorica Dalić, i doktor Zdravko Marić i doktor Goran Marić i doktor Tomislav Ćorić dat će veliki doprinos funkcioniranju i kvalitetnom radu naše Vlade, i očekujem koherentan, jedinstven nastup na provedbi našega programa, a oni svi za to imaju sve reference da daju kvalitetan doprinos - kazao je Plenković, a na upit tko je glavni poručio je ‘uz dužno poštovanje, ali ja sam predsjednik Vlade‘.

Premijer je najavio i da će porezna reforma biti predstavljena od strane ministra Marića u četvrtak na sjednici Vlade.

- Riječ je o jednom cjelovitom pristupu, ne vrlo parcijalnom ili pak samo detaljnom, ide se i na reformu poreza na dohodak, poreza na dobit, poreza na dodanu vrijednost, čitavog niza drugih zakona, pa i općeg poreznog zakona. Cilj je rasterećenje poduzetnika, više sredstava od dohotka hrvatskim građanima i prohodnost sustava - zaključio je premijer.

Što je još rekao premijer pogledajte na portalu dnevnik.hr.

23. travanj 2024 16:21