Preporučeno
StoryEditor

Plenković: Veća izdvajanja za obranu, ali ipak ne 2 posto BDP-a

22. Studeni 2016.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a, što je preporuka NATO-a.

Plenković je na 2. međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj naglasio da je jedan od prioriteta njegove Vlade izrada Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kako bi Hrvatska ojačala svoje obrambene sposobnosti i mogla odgovoriti na prijetnje sigurnosti kao članica NATO-a i EU-a, prenosi HRT.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izvajanja za sustav obrane

I premijer Plenković i ministar obrane Damir Krstičević istaknuli su važnost zaustavljanja dosadašnjih negativnih trendova u vezi izdvajanja za obranu. Ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost i vjerujem da će ova Vlada zaustaviti negativne trendove u vezi obrambenog proračuna, rekao je Krstičević.

Krstičević je pritom podsjetio da je 2008. godine proračun MORH-a iznosio 5,2 milijardi kuna, a ove godine 4,2 milijarde, odnosno 26 posto manje.

27. travanj 2024 06:07