Preporučeno
StoryEditor

Plenković: Želimo da Ina bude akter šire od hrvatskih okvira, razmišljamo o inicijalnoj ponudi dionica HEP-a

30. Prosinac 2016.

"Situacija s Inom kao nacionalnom strateškom naftnom kompanijom je već niz godina problematična. Imamo situaciju da postoji jedan arbitražni postupak, drugi je upravo završio, brojni sudski procesi, njeno poslovanje, odnosi s mađarskim MOL-om koji su očito bili poprilično komplicirani svih ovih godina" kazao je večeras u Dnevniku Nove TV premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako je Vlada preuzela odgovornost za Hrvatsku 19. listopada, te kako su od samog početka uputili jasan signal da žele prije svega vidjeti detaljnu analizu situacije u Ini.

"Govorimo o jednom odgovornom ponašanju hrvatske Vlade prema jednoj od naših ključnih kompanija s više od 10.000 zaposlenih, dvije rafinerije, s velikom maloprodajnom mrežom. Želimo da Ina bude kompanija koja ima i zalihe nafte i plina i da bude akter i malo šire od hrvatskih okvira. Ono što je važno je da smo mi bili prva Vlada koja je sjela za stol s Upravom Ine. Tako nešto se nije dogodilo dugi niz godina. Temeljito sa stručnjacima proučavamo cjelokupno stanje u kompaniji i smatramo da je u okolnostima, kakve su se akumulirale do sada, ovo po našem mišljenju najbolji potez i zbog energetske sigurnosti i opskrbe Republike Hrvatske", istakao je premijer.

>>>Štern: Ako Ina stane na noge i donese profit, onda njen otkup nije bačen novac

Plenković je najavio temeljitu stručnu procjenu vrijednosti Ine kao cijele kompanije, te onda u tom kontekstu i vrijednost  MOL-ovih dionica". Kazao je kako se razmišlja o modelu inicijalne ponude dionica HEP-a, a na novinarsko pitanje pojasnio je kako je riječ o modelu "25 posto minus jedna dionica."

"Mislim da je to najbolje. Na taj način bismo prikupili sredstva od potencijalnih ulagača, malih dioničara, mirovinskih fondova, investitora... Siguran sam da bismo našli dovoljno sredstava za kupnju MOL-ovih dionica u Ini. I na taj način, bez kreiranja javnog duga, a to je ono što potcrtavamo, imali u svom portfelju i poslovanju i upravljanju dvije ključne energetske kompanije", kazao je Plenković.

18. travanj 2024 20:26