27. lipanj 2016.

Počeo je egzodus bankara iz Ujedinjenog Kraljevstva

Europski dužnosnici kažu da su spremni preseliti Europski autoritet za bankarstvo (EBA) iz Londona u kontinentalnu Europu nakon što su Britanci 23. lipnja glasali za izlazak iz EU, doznaje Reuters.

EBA predstavlja značajnu regulatornu agenciju zaduženu za pisanje pravila, testiranje ‘‘stresa‘‘ i identifikaciju slabosti u bankarskom sustavu. Agencija je utemeljena s početkom 2011. godine kao nasljednica Vijeća europskih bankarskih nadzornika (CEBS).

UK ne može očekivati specijalni tretman za grad London tijekom pregovora o izlasku.

Iako su zagovornici Brexita tvrdili da izlazak iz EU neće škoditi Londonu kao financijskom središtu svijeta, velike banke, ujedno i veliki poslodavci, ne skrivaju da pretražuju Europu zbog preseljenja dijela svojih trgovaca, bankara i usluga. Prema izvješću Financial Timesa, gotovo sve velike američke banke (JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup i Morgan Stanley) namjeravaju napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo i dio aktivnosti preseliti u nova boravišta bio to Frankfurt, Pariz, Dublin ili Milano.

Formiranje čvrstih linija

Pregovori o izlasku, koji će započeti nakon što premijer David Cameron isporuči najavljenu ostavku, ključni su za poziciju Londona kao vodećeg financijskog središta. Gorljivi zagovaratelj Brexita i izgledni idući premijer Boris Johnson tijekom vikenda je opetovano rekao da će Britanija zadržati slobodnu trgovinu i "pristup jedinstvenom tržištu", no europski dužnosnici u Bruxellesu kažu da je važno formirati čvrste linije.

- UK ne može očekivati specijalni tretman za grad London tijekom pregovora o izlasku, rekao je Sven Giegold, europarlamentarac iz njemačkih zelenih za Reuters.

EU putovnica

Jedno od ključnih pitanja u pregovorima o izlasku biti će "EU putovnica" koju koriste brojne američke i japanske banke za poslovanje u EU, iako su im sjedišta i zaposlenici u Londonu. Drugo je uloga Londona u odobravanju financijskih transakcija. Europska središnja banka već dugo traži da se umanji značaj Londona u euro transakcijama, uz argument da bi uslugu trebalo pružati unutar Eurozone. Reuters procjenjuje da bi ECB ponovno mogao pokrenuti pitanje, ovaj put sa snažnije pregovaračke pozicije.

‘Otriježnjeni’ Britanci već požalili zbog Brexita

Britanija se glasanjem za izlazak isključila i iz jednog od ambicioznijih planova za rušenje barijera u kretanju kapitala. Unija tržišta kapitala (CMU) je do referenduma izgledala kao izrazito dobrohotna prema londonskoj financijskoj industriji. Europska komisija je projekt "mobilizacije kapitala" započela prošlog rujna s ciljem da tržišta oslobodi od nacionalnih regulacija do 2019. godine. Nova financijska infrastrukture podrazumijeva značajan uzlet transakcija u vrijednosnicama, snaženje infrastrukturnih investicija ili pogodnije uvjete financiranja za male i srednje poduzetnike.