Preporučeno
StoryEditor

Podatkovna ekonomija: Počinje analiza pristupa podacima i njihova prijenosa

14. Siječanj 2017.

S obzirom na to da Europska unija, prema mišljenju Komisije, ne iskorištava dovoljno svoj podatkovni potencijal, ovaj su tjedan predstavljene namjere koje bi trebale olakšati kretanje podataka preko granica i razjasniti neke pravne nejasnoće. Podatkovna ekonomija može se definirati kao ekonomija u kojoj je uspjeh poduzeća uvelike definiran njihovom sposobnošću primjene podataka za poboljšanje svoje djelotvornosti, kvalitetnijega strateškog odlučivanja i stvaranja inovativnih proizvoda i poslovnih modela. Vrijednost podatkovnoga gospodarstva u EU prošle je godine procijenjena na 272 milijarde eura uz rast od 5,6 posto na godinu i mogućnost zapošljavanja 7,4 milijuna ljudi do 2020.

Protok informacija Da bi se ostvario taj potencijal, iz Komisije najavljuju sudjelovanje ‘u strukturiranim dijalozima s državama članicama i dionicima radi rasprava o proporcionalnosti ograničenja lokalizacije podataka‘ i prikupljanja dokaza o ograničenjima i njihovom utjecaju na poduzeća i javni sektor. Europska egzekutiva stoga će, prema potrebi, provesti potrebne mjere kako bi se uklonila  neopravdana i neproporcionalna ograničenja u kretanju podataka. Kad je riječ o pravnim nesigurnostima i nejasnoćama, Komisija će analizirati problematiku pristupa podacima i njihov prijenos (strojno stvoreni podaci mogu potaknuti europsko gospodarstvo), odgovornost za proizvode i usluge koji se temelje na podacima (pravila koja su na snazi zastarjela su i neprikladna) te prenosivost podataka (može biti složena odmah). – Podaci bi se trebali moći slobodno prenositi s jedne lokacije na drugu, preko granica i unutar jedinstvenoga podatkovnog prostora. Pravila o lokalizaciji te druge tehničke i pravne zapreke u Europi često onemogućuju protok podataka i pristup njima. Ako želimo da se zahvaljujući našemu podatkovnom gospodarstvu raste i otvaraju radna mjesta, moramo se koristiti podacima. No da bismo se njima koristili, oni moraju biti i dostupni te se moraju analizirati. Treba nam koordiniran paneuropski pristup kako bismo potpuno iskoristili mogućnosti podataka te stroga pravila EU za zaštitu osobnih podataka i privatnosti – rekao je potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Zaštita privatnosti Usporedno s tom inicijativom koja smjera razmotriti mogućnosti poboljšanja okvira za funkcioniranje podatkovne ekonomije Komisija je predstavila prijedloge pravila u području zaštite privatnosti u elektroničkoj komunikaciji i unutar institucija EU. ‘Njihov je cilj i stvoriti nove mogućnosti obrade komunikacijskih podataka te pojačati povjerenje i sigurnost na jedinstvenome digitalnom tržištu, što je ključni cilj strategije jedinstvenoga digitalnog tržišta‘, stoji u priopćenju.

>>>Juncker povukao prijedlog o roamingu

26. travanj 2024 01:23