Preporučeno
StoryEditor

Popularni Snapchat pokreće platformu za oglašavanje

26. Kolovoz 2016.

Prije nešto više od pet godina na virtualnom je nebu zasjala nova zvijezda – aplikacija Snapchat. I dok je još bila u pelenama, rani usvajači hvalili su je kao platformu idealnu za tajna i/ili dopisivanja sa seksualnim predznakom jer su poslani sadržaj i razgovori nestajali netom nakon primitka. Isprva se nije dovoljno naroda navuklo na tu dovitljivu razmjenu sadržaja, pa su njegovi osnivači Evan Spiegel, Bobby Murphy i Reggie Brown od stručnjaka slušali prognoze o brzoj propasti. No malo tko nije ostao iznenađen činjenicom da Snapchat ne da je samo preživio ta zloguka predviđanja, već je izrastao u mrežu koja bi, prema pisanjima svjetskih medija, mogla prešišati vodeće igrače poput Facebooka, Twittera ili Instagrama. Premda je još uvijek teško govoriti da će Snapchat narasti do te mjere da ‘pojede‘, primjerice, Facebook, činjenica je da je uspio prerasti prvotnu ideju o aplikaciji za razmjenu sadržaja i pretvoriti se u neki čudnovati miks medija, mreže, zabavne aplikacije i ‘chat‘-servisa te privući zaista nevjerojatno mnogo korisnika, kojih je svaki dan sve više. Tog su potencijala očito svjesni u Snapchatu jer su ovo ljeto odlučilo krenuti s, kako to Adweek zove, kolosalnom ekspanzijom oglašavanja.

Streloviti rast Prema najavama, Snapchat je pripremio takozvani API (Aplication Programming Interface), potpuno novu platformu za oglašavanje koja omogućava brendovima da plasiraju svoje reklame preko trećih strana (kreativnih i tehnoloških partnera) koji se mogu priključiti na servis i objavljivati oglase za svoje klijente. Do API-ja oglase je bilo moguće objavljivati samo posredstvom aplikacije i to uz minimalno ulaganje od 500 tisuća dolara. Cijene su sada, piše Digi Day, drastično snizili. Tako, primjerice, videooglas stoji dva centa po pregledu ili 20 dolara za njih tisuću. O tome koliko mnogo vlasnici Snapchata kane uzeti oglašivačkoga kolača svjedoče i informacije koje su procurile u javnost. Naime, Snapchat planira s prošlogodišnjih 59 milijuna prihode povećati na 250 do 350 milijuna dolara, a do kraja 2017. očekuje između pola i milijarde dolara. Da bi to ostvarili, navodi Adweek, trebat će privući više korisnika i uvjeriti ih da im je potrebna još jedna društvena mreža i to na njihovim pametnim telefonima te da je aplikacija koja se otvara poput kamere na mobitelu prijeko potrebna novost u njihovim digitalnim životima. Prevedeno u brojke, Snapchat će trebati privući isto onoliko dnevnih korisnika koliko ih trenutačno ima, sa 150 milijuna skočiti na tristo. Vjetar u krila da ostvari taj ambiciozan plan dala mu je činjenica da na dnevnoj razini Snapchat posjećuje više korisnika nego Twitter (što je prije samo godinu dana bilo nezamislivo). No to je i dalje mnogo manje nego Facebook, koji ima više od pola milijarde posjetitelja. Ako mislite da gah portfelj korisnika Facebooka može zaplašiti, razmislite još jednom. Naime, za razliku od Zuckerbergove mreže, Snapchat ostvaruje najbrži rast mlađih korisnika, milenijaca (potrošača između 18 i 34 godine). U Americi se, konkretno, Snapchatom koristi nevjerojatnih 41 posto ukupne populacije milenijaca. U tom smislu, servis najviše nade ulaže u pecanje mlađe populacije, koja je, usput budi rečeno, i najzanimljivija oglašivačima.

Popularni medij Njima se pak, osim ukupnog broja korisnika, sviđa što Snapchat omogućava ciljanje na temelju lokacije, spola, tipa uređaja i vrste sadržaja koji korisnici vole konzumirati, ali, kako kaže Adweek, imaju i dodatna očekivanja od Snapchata, žele da se približi mogućnostima koje nudi Facebook. Upravo zbog toga ekipa iz Snapchata razvija dodatne ‘feature‘ aplikacije, pa se tako očekuje da će novosti uvesti ne samo u onaj najzabavniji dio aplikacije – snimanje s različitim filtrima (snapovi), već i u sekciju (‘tab‘) Discover i Live Stories. Discover omogućava korisnicima da na zabavan i interaktivan način konzumiraju medijski sadržaj koji je prilagođen pametnom telefonu i, naravno, ciljnoj skupini koja ga istražuje. Unutar Discovera moguće je pronaći brendove poput Mashablea, National Geographica, Daily Maila ili BuzzFeeda. Kako je objavio AdWeek, BuzzFeedu je gledanje njegova videosadržaja putem Snapchata ove godine poraslo za 33 posto, što ga je potaknulo da motivira oglašivače poput Macy‘sa, Hulua i Lay‘sa da se uključe sa svojim marketinškim kampanjama. Glavni urednik Daily Maila Martin Clarke podijelio je priču o svom apolitičnom sinu koji ga je krenuo ispitivati o kandidaturi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima jer je hrpu informacija, koje ga inače ne bi zanimale, pokupio preko Snapchata. To je, tvrdi Clarke, jedan od bjelodanih primjera kako Snapchat uspijeva privući mlađu publiku, do koje konvencionalne kampanje i klasični mediji više ne dopiru. Live Stories je također jedna od potentnih sekcija na Snapchatu jer omogućava korisnicima da u realnom vremenu prate priče, događaje iz svijeta (vrlo gledane priče uživo bile su finale Wimbledona i The Sag Awards). Taj eksponencijalni rast mreže, dakako, privlači oglašivače i to mahom velike kompanije koje su si mogle priuštiti reklamiranje na Snapchatu. Premda su još uvijek u fazi istraživanja, eksperimentiranja sa svim mogućnostima koje mreža nudi, uglavnom imaju vrlo dobra iskustva. Primjerice, Taco Bell je tijekom proslave Cinco de Mayo lansirao specijalne Snapchat virtualne leće koje korisnike ‘pretvaraju‘ u tacose.

Osobne reklame Ta je kampanja ostvarila 224 milijuna pregleda na dan, čime je premašila dotadašnjeg rekordera, brend Gatorade, čija je kampanja na Snapchatu tijekom Super Bowla ostvarila 165 milijuna pregleda na dan. Prosječni je korisnik Taco Bellov oglas uglavnom dijelio s prijateljima na mreži (i to u roku od 24 sekunde), a u kompaniji su ostali iznenađeni na koje su sve kreativne načine korisnici fotografirali s Taco Bell filtrom, odnosno lećom. Ono što su tada zaključili i to podijelili s ostalim brendovima koji namjeravaju probati aplikaciju, jest da sadržaj koji osmisle mora biti prilagođen tom mediju ili servisu te da, jednom kad ideju puste u ‘svijet‘, moraju biti svjesni da nemaju preveliku kontrolu nad onim što će korisnici s njome učiniti. Inicijalnu ideju (reklamu) korisnici nadograđuju svojom kreativnošću, personaliziraju je i takvu onda dijele s ostalim prijateljima na toj ili drugim mrežama poput Facebooka ili Instagrama. Dakle, osim zabave, praktičnosti i te čudnovate kombinacije mreže, medija i chata, Snapchat postaje medij na kojem korisnici, upravo zbog te personalizacije, (zasad) najlakše trpe reklame. Ili, slikovito rečeno, reklame na neki način postaju njihovo djelo (ako se igraju s filtrima/lećama) ili njihov izbor (ako na servisu konzumiraju medijski sadržaj). Stručnjaci, a i korisnici, sada se jedino pitaju hoće li Snapchat uspjeti ambicije pomiriti s takvim, diskretnim i vrlo kreativnim načinom oglašavanja ili se pretvoriti u oglašivački stroj mrzak korisnicima.

23. travanj 2024 15:41