18. listopad 2016.

Poznata imena ministara u Vladi Andreja Plenkovića

lider.media
lider.media

Predsjednik HDZ-a i od srijede vjerojatno hrvatski premijer Andrej Plenković otkrio je imena ministara u svojoj Vladi u utorak na sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomo Medved i Lovro Kuščević zadržat će svoje sektore, dakle ostaju na čelu ministarstva financija, prometa, branitelja i graditeljstva. Davor Ivo Stier bit će na čelu ministarstva vanjskih poslova, a Martina Dalić vodit će ministarstvo gospodarstva. Ministarstvo EU fondova i regionalnog razvoja vodit će Gabrijela Žalac, a Tomislav Tolušić, koji je do sada vodio to ministarstvo, preuzima resor poljoprivrede. Ministar rada i mirovinskog sustava je Tomislav Ćorić, a obrane Damir Krstičević. Andrej Plenković je vjerojatno najviše problema imao oko imenovanja ministra kulture. U tom ministarstvu Zlatka Hasanbegovića zamijenit će Nina Obuljen. Ministar znanosti i obrazovanja je Pavo Barišić. Ministar zdravlja Milan Kujundžić, a novo ministarstvo demografije vodit će Nada Murganić Koržinek. Ministarstvo turizma, pak, preuzima Gari Capelli.

Od ranije su poznati ministri iz reda Mosta: Vlado Orepić je ministar unutarnjih poslova, Slaven Dobrović vodi resor zaštite okoliša (u koje ulaze još energetika i vodno gospodarstvo), Ante Šprlje je na čelu pravosuđa, a Ivan Kovačić će biti ministar uprave.

Potpredsjednici Vlade su Davor Ivo Stier, Damir Krstičević, Martina Dalić (HDZ) te Ivan Kovačić (Most). Predstojnik Ureda predsjednika Vlade je Davor Božinović.