Preporučeno
StoryEditor

Pravda za sve: Bilo bi pravedno da i putničkim agencijama PDV iznosi 13 posto

15. Kolovoz 2016.

Primjena posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija dovela ih je u nepovoljan položaj pa bi najbolje rješenje bilo da im se PDV smanji na 13 posto. Riječ je o vrlo kompliciranom postupku u kojem putničke agencije ne mogu na isporuku svoje usluge zaračunati turistički PDV nego ga zaračunavaju na drukčiji način. Kada putnička agencija koristi usluge drugih (primjerice autobus ili hotelski smještaj), onda se PDV zaračunava tako da se od ukupne cijene usluge oduzmu troškovi za autobus i hotelski smještaj i na razliku (tj. maržu) obračunava se PDV. Pri tome joj se ne priznaje pretporez (npr. za autobus). Dakle, agencija će platiti PDV od svoje zarade, a ne turist, a nije im rješenje, kažu, povećanje cijene jer im konkurencija puše za vratom. Pokušavaju uz posredovanje Ministarstva turizma riješiti taj problem s Ministarstvom financija. Kažu da su svjesni Direktive Europske komisije (EK) i da je poseban postupak uveden zbog nereda na tržištu pa je Bruxelles odlučio da se PDV ima plaćati u zemlji u kojoj je sjedište putničke agencije. Do tada su agencije (ne samo u Hrvatskoj) čak i muljale s porezima iskorištavajući blagodati poreznih sustava drugih zemalja.

Nije definirano

No agencije vrište na to, kad već moraju primijeniti poseban postupak, što se traži njegova primjena i za jednu uslugu. Ističu da se poseban postupak odnosi na organizirano putovanje i tvrde da se prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu (čl. 5.) pod organiziranim putovanjem podrazumijevaju paket-aranžmani koje čine najmanje dvije usluge (primjerice prijevoz i smještaj). No u Zakonu o pružanju usluga u turizmu tako ne piše (samo se definira što su paket-aranžmani), a nema ni neke posebne definicije organiziranoga putovanja pa u Poreznoj upravi (PU) smatraju da se pod tim podrazumijeva i jedna usluga (smještaj ili prijevoz). Mislim da je PU u pravu iako, čini se, ni u EK nisu baš najsigurniji treba li posebno oporezivati samo jednu uslugu. Upravo su to prije dvije godine predstavnici naše PU u Bruxellesu pitali svoje domaćine, koji su im odgovorili da se u Direktivi ne spominje jedna usluga nego se govori o putničkim pogodnostima. Iako naši poreznici nisu to baš najbolje shvatili (a moguće je da im u Bruxellesu nisu najbolje ni objasnili), naša PU se pozvala i na presude Europskog suda pravde koje su pravna stečevina EU, a u kojima je prihvaćena tužba EK protiv nizozemskih i španjolskih agencija.

Pregovori traju

Taj je postupak vrlo kompliciran i neki vrlo iskusni knjigovođe nisu mi mogli pomoći pa sam morao pitati knjigovođu koji prati nekoliko putničkih agencija. U početku sam mislio da PU nije u pravu, a sad ipak vjerujem da jest. No ostaje činjenica da su naše putničke agencije sada manje konkurentne u odnosu na one iz drugih zemalja s manjom stopom PDV-a, a s druge strane, ne mogu PDV prebaciti na turiste niti im se priznaje pretporez. Knjigovođa mi je rekao da opstanak velikih agencija nije upitan (iako imaju manji profit) toliko koliko je upitan opstanak malih pa bi najbolje bilo da im se smanji PDV na 13 posto, koliko plaćaju i hoteli i ugostitelji, i to je jedino moguće, a i pravedno rješenje. Pitanje je pak koliko bi se to svidjelo PU, no kako čujemo, pregovori i dalje traju, pa možda se nešto i dogovore.

24. travanj 2024 17:01