Preporučeno
StoryEditor

Premijer Andrej Plenković otvorio Aquatiku, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

22. Listopad 2016.

U svom prvom premijerskom službenom posjetu u Hrvatskoj Andrej Plenković otvorio je Aquatiku - slatkovodni akvarij Karlovac. Kao grad na četirima rijekama, Karlovac će svojim jedinstvenim projektom Aquatikom, u čijih 25 akvarija sad obitava oko 5.000 jedinki iz 100 ribljih vrsta, od kojih je čak 40 endemskih, pružiti uvid svim kategorijama posjetitelja - od  turista do učenika, studenata i istraživača u bogatstvo rijeka.

- Ovo je jedan od projekata koji se materijalizirao, koji je vidljiv i koji je obogatio ponudu Karlovca u smislu turizma, u smislu obrazovanja i u smislu senzibiliziranja javnosti. To je bogatstvo grada koji živi na četiri rijeke, ima veliku i bogatu povijest, a sada i divan akvarij koji će omogućiti svim studentima, istraživačima, zainteresiranima i turistima da vide kakvo je bogatstvo rijeka i kakav sve život u njima postoji. Ovo je izvanredan primjer što znači dodana vrijednost Europske unije, jer je praktički 98 posto sredstava dobiveno iz europskog proračuna i jasno je zašto je članstvo u EU dobro, korisno, koliko će ljudi u budućnosti proći uz Koranu i koliko će Aquatika postati važna za ponudu Karlovca i Karlovačke županije, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Aquatiku vrijednu 36.691.939,25 kuna, koja je pokrenuta u sklopu projekta KaQuarium - muzej slatkovodnih riba, posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, sufinacirao je EU fond za regionalni razvoj s čak 36.222.282,45 kuna u sklopu Operativnog programa Regionalni razvoj 2007-2013.

Jedna od velikih vrijednosti i posebnosti Aquatike je i njen dizajn i koncept ukopanog kompleksa na 3.200 kvadratnih metara za koji su zaslužni dizajneri iz arhitektonskog studija 3LHD, a same su akvarije izradili i dizajnirali Petra Bašić i Petar Pintar iz zagrebačke tvrtke Aquatic-design. Čitav projekt Aquatike EU je uvrstila u Top 15 od ukupno 144 projekata koji su tada prijavljeni za sufinanciranje EU-u.

Uz premijera Plenkovića još su bili gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Slaven Dobrović, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

18. travanj 2024 12:15