Preporučeno
StoryEditor

Premijer Plenković s ministrima u Rafineriji nafte Sisak

23. Veljača 2017.

Kako bi se detaljnije upoznao sa stanjem u Rafineriji nafte Sisak, te mogućnostima modernizacije i prerade, premijer Anderej Plenković je s nekoliko ministara uoči sjednice Vlade u Sisku, posjetio Rafineriju.

U pratnji čelnih ljudi INA-e, Rafinerije, Sisačko-moslavačke županije i Siska, obišao je i razgledao Kombinirano postrojenje 6, koje čine atmosferska i vakuum destilacija, odnosno primarna prerada nafte. S tehničkim mogućnostima pogona, koji trenutačno nije u radu, upoznao ga je direktor sisačke Rafinerije Damir Butković.

Nakon obilaska, članovi Vlade su na zatvorenom sastanku u upravnoj zgradi Rafinerije pola sata razgovarali s članovima Uprave Ine, koje je predvodio predsjednik Zoltan Aldott, ali izjava nakon razgovora nije bilo.

>>>Plenković: Procjena EK je ohrabrujuća za gospodarsku i fiskalnu politiku Vlade

Premijer Plenković se nakratko sastao i s predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije i radnih mjesta. Koordinator Stožera Predrag Sekulić je izjavio kako od ove posjete radnici mnogo očekuju.

"Vrijeme brzo odmiče i hitno moramo okupiti sve raspoložive stručnjake kako bi se spasila INA. Konkurencija jača i hitno se moramo vratiti na naša tradicionalna tržišta. Upravo se prikuplja nafta sa slavonskih i moslavačkih naftnih polja i očekujemo kako će sredinom travnja proizvodnja biti nastavljena. Sa zanimanjem očekujemo i pokazatelje naručene analize opravdanosti proizvodnje u Sisku. Vjerujem kako bi se uz primarnu preradu u funkciju mogla staviti i već ugašena postrojenja, koja bi osigurala isplativost proizvodnje u Sisku", rekao je Sekulić.

Sisačka Rafinerija, koja kao sirovinu koristi samo domaću naftu, preraduđuje tek 500.000 tona nafte na godinu, a još prije nekoliko godina prerađivalo se oko 2 milijuna tona. Ovdje se proizvodi ukapljeni naftni plin, motorni benzini, dizelska goriva, goriva za mlazne motore petrolej, loživa ulja, naftni koks i dr.

S premijerom Plenkovićem u Rafineriji su bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

19. travanj 2024 11:38