Preporučeno
StoryEditor

Prka: Dajemo signal poduzetnicima da PBZ ima volje, želje i financijskih sredstava da podupre njihov oporavak, rast i inovacije

21. Veljača 2017.

Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), u utorak su potpisali sporazum u okviru programa COSME. Sporazumom će PBZ u sljedeće tri godine malim i srednje velikim poduzećima plasirati nove kredite u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, a koji je ostvaren zahvaljujući podršci Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU).

Sporazum su potpisali Roger Havenith, zamjenik izvršnog direktora EIF-a i Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, a njime će mikro i malim poduzećima bit će dostupni krediti za financiranje investicija i kredit za obrtna sredstva, a srednje velikim kredit za financiranje investicija.

>>>PBZ 2016. završio s 1,6 milijardi kuna neto dobiti

– Podrška poduzećima, otvaranje radnih mjesta i rast temelj su strategije EIF-a. EIF je odlučan pomoći hrvatskim malim i srednjim poduzećima, a iznimno nam je drago što u manje od godinu dana potpisujemo još jedan sporazuma za financiranje hrvatskih malih i srednjih poduzeća uz potporu EFSU-a, i to svojim dugoročnim partnerom PBZ-om. Uvjeren sam da je PBZ, kao jedna od najvećih hrvatskih banaka u dobrom položaju da dopre do poduzeća diljem zemlje i olakša im pristup izvorima financiranja. ‘- rekao je Havenith.

Prilikom potpisivanja rečeno je da mnoga mala i srednja poduzeća nisu imala šanse dobiti kritičan kapital za daljnji razvoj upravo zbog toga što im je nedostajao kolateral. Ovim programom u iznosu od 350 milijuna kn banka će odobravati kredite do 3 i do 7 godina bez ikakve hipoteke, dijeleći rizik između banke i Europske komisije. Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u COSME programu.

- Ovim potpisivanjem dajemo očit signal našoj poduzetničkoj zajednici da imamo želje, volje i financijskih sredstava da realiziramo njihov oporavak, rast i inovacije. Razvoja malih i srednjih poduzeća nema bez institucionalne potpore, bilo da je ona lokalnog ili internacionalnog značenja, u ovom slučaju da je potpomognuta od strane Europske Komisije. Obećati ili poboljšati pristup financiranju mikro segmentu poduzetništva stvar je prije svega jedne dugoročne održivosti gospodarskog rasta a i održivosti demokracije. Zajedno sa drugim programima koje hrvatska vlada radi i u kojima će PBZ sigurno participirati vjerujem da ćemo stvoriti dobar održiv razvojni korak i da će malo i srednje poduzetništvo dobiti više kvalitetnijeg novca za dugoročni razvoj i da ćemo biti konkurentniji. – Prka.

Očekuje se da će kredite tijekom sljedeće tri godine iskoristiti 600 hrvatskih mikro, malih te srednje velikih poduzetnika, koji će zahvaljujući tim kreditima moći proširiti poslovanje, uvesti inovacije i otvoriti nova radna mjesta.

COSME je program EU za Konkurentnost poduzeća te malih i srednjih poduzeća za razdoblje 2014. – 2020. s proračunom u iznosu od 2,3 milijarde eura.

- Sporazum je prilika za inovacije, širenje poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta, te pokazuje da Hrvatska iskorištava mogućnosti koje nudi plan ulaganja za Europu - rekao je Neven Mimica, Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, te dodao da očekuje uspješan nastavak suradnje europskih financijskih inicijativa i hrvatskog poduzetništva.

19. travanj 2024 15:24