Preporučeno
StoryEditor

Proizvođačke cijene u EU skočile više od 4, u Hrvatskoj 1,7 posto

03. Ožujak 2017.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji porasle su u siječnju za 4,3 posto na godišnjoj razini, najviše u gotovo pet godina, pri čemu su u Hrvatskoj ojačale 1,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Prema izvješću europskog statističkog ureda, objavljenom u četvrtak, proizvođačke cijene u Europskoj uniji porasle su u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,3 posto, što je znatno brži rast nego u prosincu, kada su ojačale 2,4 posto.

U eurozoni su, pak, porasle za 3,5 posto, u odnosu na 1,6-postotno povećanje u prosincu. Drugi uzastopni mjesečni rast najveći je od ožujka 2012. godine.

>>>Proizvođačke cijene i dalje padaju, 42. mjesec zaredom

Godišnji rast u siječnju je uglavnom potaknut skokom cijena energenata, za 13,8 posto u Europskoj uniji, te 9,7 posto u eurozoni. Ako bi se isključili energenti, proizvođačke su cijene porasle za 1,8 posto, odnosno 1,5 posto.

Među članicama EU-a najveći rast cijena na godišnjoj razini bilježi Belgija, za 13,3 posto. Slijede Velika Britanija s rastom od 10 posto, i Nizozemska, za 8,4 posto, dok su najviše pale cijene u Luxemburgu, za 3,1 posto.

Hrvatska je u siječnju na godišnjoj razini zabilježila rast cijena za 1,7 posto, dok su u prosincu ojačale blagih 0,1 posto.

Najviše porasle cijene energenata

Na mjesečnoj su razini, pak, proizvođačke cijene u Europskoj uniji u siječnju ojačale za 0,8 posto, nakon 0,9-postotnog rasta u prosincu. U eurozoni su porasle 0,7 posto, nakon 0,8-postotnog uspona u prethodnom mjesecu.

Na rast je također najviše utjecalo poskupljenje energenata, u EU za 1,9 posto, a u eurozoni za 1,8 posto. Ukoliko bi se isključili energenti, proizvođačke cijene su u oba područja bile povećane po 0,6 posto.

U siječnju su, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene porasle u svim članicama EU-a, a najviše na Malti, za 2,3 posto, u Belgiji, za 2,1 posto, i Španjolskoj, za 1,8 posto.

U Hrvatskoj su, pak, ojačale za 0,7 posto, dok su u prosincu porasle za 1,8 posto.

26. travanj 2024 05:57