Preporučeno
StoryEditor

Projekti održivog razvoja u fokusu banaka, a energetski najodgovornije čekaju i niže kamate

24. Rujan 2016.

Manje hrvatske hidroelektrane, solarne elektrane, pogoni na biomasu i bioplin neki su od projekata financiranih bankarskim kreditima. Većina ugovorenih takozvanih zelenih kredita, objašnjavaju u Privrednoj banci Zagreb, ipak se odnosi na obnovu višestambenih zgrada i veću energetsku učinkovitost malih i srednjih poduzeća. Projekti održivog razvoja su nešto na što su se domaće banke više usredotočile na financiranje posljednjih nekoliko godina. Tako je, primjerice, PBZ s međunarodnim razvojnim bankama u posljednje četiri godine razvio nekoliko proizvoda specifičnih za projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije.

– Kreditne linije podržane su besplatnom tehničkom pomoći i nepovratnim sredstvima, poticajima, u postotku od iznosa kredita, od pet do 15 posto, koji se klijentima isplaćuju nakon uspješno provedenih projekata. Kreditnim linijama s međunarodnim razvojnim bankama do sada je financirano 140-ak projekata – kažu iz PBZ-a.

Ulaganje za uštedu

Addiko banka nudi investicijske kredite za projekte povezane sa zaštitom okoliša i energetskom učinkovitošću. U suradnji s HBOR-om nudi financiranje prema njegovim programima kreditiranja – projekte zaštite okoliša te program kreditiranja energetske obnove zgrada. U toj se banci može dobiti kredit za projekte gospodarenja otpada, obrade otpada i slično, ulaganje i u obnovljive izvore energije i njihovo iskorištavanje, projekte povezane s povećanjem razine energetske učinkovitosti itd. Da biste dobili kredit, morate predati zahtjev, statusnu dokumentaciju, financijska izvješća, dokumentaciju o ponuđenim instrumentima osiguranja, investicijski projekt ili poslovni plan, tehničku dokumentacija s pripadajućim dozvolama, troškovnike, ponude, predračune, studiju utjecaja na okoliš...

Kraći i dulji rok

Da je kreditiranje projekata energetske učinkovitosti te projekata koji osiguravaju održivi razvoj i jačanje kreditiranja malih i srednjih poduzeća strateški cilj, poručuju iz Hrvatske poštanske banke. Ponuda za poslovne subjekte obuhvaća kredite u kunama za kratkoročno i dugoročno financiranje, iz koje izdvajaju Zelene kredite za poduzetnike za financiranje solarnih sustava za proizvodnju električne i toplinske energije za vlastite potrebe, kupnju ili izgradnju niskoenergetske nekretnine i poboljšanje energetske učinkovitosti poslovne nekretnine i/ili cijelog proizvodnog procesa. U toj banci ističu da klijentima koji povećaju energetsku učinkovitost najmanje za jedan razred HPB omogućuje smanjenje kamata. – Zbog prirodnih potencijalnih resursa, velike neiskorištenosti prostora za instaliranje solarnih ćelija, malih hidroelektrana te drugih vrsta pogona, manje kompleksnosti pogona od konvencionalnih elektrana, ali i prilično skupe opreme, smatramo da treba podupirati segment malih i srednjih poduzeća za ulaganje u obnovljive izvore energije te tako jačati privatne inicijative u tom sektoru – napominju u Erste banci.

09. travanj 2024 11:27