Preporučeno
StoryEditor

Pršte političke osude zbog ‘odmazde‘ na Hrvatskim studijima

22. Ožujak 2017.

Na situaciju koja potresa blokirane Hrvatske studije reagirale su i političke stranke nazivajući suspenziju upisnih kvoza na studij filozofije odmazdom.

SDP: Autonomija sveučilišta nije autonomija plagiranja

- Sumnjamo na odmazdu u odluci Senata o kvotama za upis na Hrvatske studije... mladi smatraju da je trenutna uprava napravila štetu i traže smjene. Kako da Hrvatska bude zemlja znanja, kad izvrsnost nije kriterij i kad se pod egidom autonomije sveučilišta krije korupcija, nepotizam i plagijatorstvo, obrušio se SDP-ovac Bojan Glavašević u Saboru na odluku o dokidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima. Dodao je da autonomija sveučilišta nije autonomija plagiranja, nego autonomija misli.

SDP je, kazao je Glavašević, solidaran sa studentima i profesorima te im poručio da su uz njih te ih pozivaju da im se obrate kako bi im pomogli ako to mogu.

>>> Studenti blokirali nastavu na Hrvatskim studijima, Boras tvrdi nema razloga za pobunu

- Hrvatske građane pozivamo da im daju podršku, jer su to naši mladi i znanstvenici i tu se pokazuje domoljublje. Postupanjem uz pratnju naoružanih policajaca, rektor i ministar ih mogu samo ispratiti do prvog idućeg autobusa za Njemačku i Irsku ili do novootvorene Zračne luke Franjo Tuđman, rekao je SDP-ov zastupnik.

Richembergh (HNS): Ukidanje upisnih kvota prvi je korak prema ukidanju Hrvatskih studija

S njim se slaže i HNS-ov Goran Beus Richembergh, koji kaže kako je paradoks da se, dok je ministar znanosti filozof, pritiskom ide na ukidanje studija filozofije. - Ukidanje upisne kvote dovodi u pitanje budućnost te sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, a ukidanje upisnih kvota prvi je korak prema ukidanju Hrvatskih studija, upozorio je.

Neshvatljivo mu je, ističe, da se dozvoljava institucionalno nasilje iz odmazde.

- Nedopustivo je da se na taj način vrši pritisak i ukida institucija samo zato što su neki profesori potpisali peticiju i otvoreno se suprotstavili plagijatu. Drugog racionalnog razloga nema, jer nije predočen ni jedan argumentirani podnesak ili dokument kojim bi se opravdao ovakav institucionalni pritisak, rekao je Richembergh. Slati policiju na vlastite studente je, kaže, prije svega sramota.

Bedeković (HDZ): Nema odmazde, riječ je o boljem povezivanju studija filozofije 

- Nije riječ ni o kakvoj odmazdi na Hrvatskim studijima, već o boljem povezivanju i profiliranju studija filozofije na temelju provedene reakreditacije Hrvatskih studija, uzvratila im je HDZ-ova Vesna Bedeković. Autonomija sveučilišta, napomenula je, između ostalog obuhvaća utvrđivanje obrazovnih, znanstvenih umjetničkih i stručnih programa, pri čemu Senat utvrđuje studijske kapacitete, upisnu politiku i određuje upisne kvote.

- Slijedom toga, Senat je 17. siječnja donio odluku o promjeni statusa sveučilišnog centra Hrvatski studiji u sveučilišni Odjel Hrvatski studiji kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu postojeći odjeli sveučilišnog centra Hrvatski studiji nastavljaju rad kao odsjeci sveučilišnog odjela, a zaposlenici, vanjski suradnici i studenti zadržavaju sva prava stečena na temelju sklopljenih ugovora, pojasnila je Bedeković te podsjetila na odluku Senata od 14. ožujka, da na studiju filozofije Hrvatskih studija u sljedećoj akademskoj godini neće biti upisa u prvu akademsku godinu studija, te se neće pripremati novi studijski programi filozofije na Hrvatskim studijima. - To bi bilo utrostručavanje takvog studija na Sveučilištu u Zagrebu, rekla je. To, ističe, ne znači da se ukida Odsjek za filozofiju ili Filozofija na Hrvatskim studijima. - Za nju će se pronaći odgovarajuća forma, uvjeravala je.

Podrška studentima pristiže i od Inicijative za Filozofski, ORaH-a te Sindikata znanosti

Odluku o suspenziji upisa na studij filozofije osudili su i Inicijativa za Filozofski, Sindikat znanosti i ORaH koji drže da je ona nezakonita i predstavlja narušavanje akademskih sloboda i autonomije Sveučilišta.

- Na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira se isključivo studij filozofije na kojem su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Pave Barišića, dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića. Samo ta činjenica je dovoljna da se uvidi kako namjere rektorata nisu usmjerene prema poboljšavanju funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu, nego je riječ o mnogo prizemnijim motivima koji nemaju veze sa znanošću i obrazovanjem, ističe se u priopćenju Inicijative za Filozofski.

Inicijativa tvrdi da Hrvatske studije danas pokušavaju ukinuti i onemogućiti u djelovanju isti ljudi koji su ih osnovali početkom 1990-ih godina, kako bi kroz paralelizam institucija proveli čistku na Filozofskom fakultetu.

- Ministar Pavo Barišić, prorektor Ante Čović i akademik Mislav Ježić osnivači su Hrvatskih studija, odnosno kreatori nacionalističke misije Hrvatskih studija koja je imala jasan cilj marginalizacije i ukidanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nelegalnost, zastrašivanje, samovolja i druge metode koje je skupina oko Čovića koristila prilikom osnivanja Hrvatskih studija, koristi jednako tako i danas, navodi se u priopćenju.

Sindikat poručuje: Pokušaj odmazde izravno ugrožava akademske slobode

Sindikat ocjenjuje da je sveučilišna uprava narušila načelo autonomije sastavnica, a time i same autonomije Sveučilišta, budući da je sastavnica donijela odluku o 15 studenata kao upisnoj kvoti, a za poništenje te odluke sveučilišna uprava nema ni jedan valjani razlog. Takve nezakonite odluke nužno vode ka ukidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima, a time dovode u pitanje radni odnos zaposlenih nastavnika, ističe sindikat.

Sindikalci napominju kako su takvom odlukom pogođene osobe koje uputile javnu kritiku na račun ministra Barišića i prorektora Čovića, tražeći preispitivanje mogućeg plagiranja u njihovim znanstvenim radovima. Čak i da su ti nastavnici bili u krivu i da plagijata nema, pokušaj odmazde za prijavu plagijata i kritički osvrt na djelovanje pojedinih javnih osoba apsolutno je nedopustiv jer takva odmazda predstavlja izravno ugrožavanje akademskih sloboda.

ORaH osuđuje odluke Uprave Sveučilišta

ORaH u priopćenju ističe kako je ukidanje filozofije na Hrvatskim studijima još jedan dokaz da ‘živimo u zemlji koja ne samo da ne odobrava, već sustavno ukida bilo kakvu mogućnost iznošenja drugačijeg mišljenja od onih na vlasti‘.

ORaH stoga podupire studente i profesore Hrvatskih studija i oštro osuđuje odluke Uprave zagrebačkog Sveučilišta kao zatiranje ljudskih i građanskih sloboda.

20. travanj 2024 06:26