Preporučeno
StoryEditor

Prvi vrtić po modelu javno-privatnog partnerstva po Zakonu o dadiljama

03. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Početkom veljače u Kamanju je počeo raditi prvi vrtić po modelu javno-privatnog partnerstva, a čija se poslovna shema odvija u skladu sa Zakonom o dadiljama.

Načelnik Općine Kamanje i saborski zastupnik Damir Mateljan kaže da je do otvorenja ovog vrtića, u suradnji s obrtom „Vesela panda“ vlasnice Mirjane Klemenić, Općina Kamanje participirala u troškovima smještaja djece iz Kamanja u ustanovama u susjednoj Općini Žakanju i udaljenijem Ozlju.  Sada, pak, uz isti trošak ta djeca mogu biti u vrtiću u Kamanju.

Puna cijena boravka djeteta u "Veseloj pandi" je 1.900 kuna, od čega roditelji plaćaju 700 kuna, a ostatak sufinancira Općina. Model suradnje je takav da je Općina osigurala odgovarajući prostor u svojoj zgradi, koji je onda uredio i opremio obrt "Vesela panda" koji je za taj posao i zaposlio dvije odgajateljice, a podmirivat će i pripadajuće režijske troškove Općini Kamanje.

Zbrinjavanje djece predškolske dobi, dodao je Mateljan, ozbiljan je problem tamošnjeg stanovništva, s obzirom na činjenicu da je to Općina s vrlo visokom stopom zaposlenosti radno sposobnog stanovništva. Uz opadanje "baka-servis" modela bilo je nužno naći kvalitetno rješenje u svom prostoru. Tim više što su i vrtići u Žakanju i Ozlju već popunjeni, a i odvoz djece odgovarao je samo onima koji su usput odlazili na posao prema Ozlju ili Karlovcu.

S obzirom na ograničenja kapaciteta i normi po Zakonu o dadiljanju, Mateljan je najavio gradnju novog vrtića u zgradi DVD-a Kamanje. Osigurano je i stopostotno financiranje iz Fonda za ruralni razvoj EU-a, a ishođena je i građevinska dozvola. Rad vrtića također se planira po modelu suradnje s privatnim partnerom.

18. travanj 2024 03:46