Preporučeno
StoryEditor

Puč osnažio neizvjesnost u već poljuljanoj turskoj ekonomiji

16. Srpanj 2016.

U Turskoj je tijekom noći propao pokušaj vojnog puča, snage odane predsjedniku Erdoganu danas slamaju otpor i provode čistke. Jedan od vladinih ministara kaže za Reuters da je vlada preuzela kontrolu i zadržala 2,839 urotnika koji čine "kičmu" pobune, otpušteno je 2,700 sudaca.

U puč je krenula frakcija unutar turskih oružanih snaga, oni su kroz noć zauzeli veliki most u Istanbulu, televizijske studije, sjedište obavještajne službe i parlament u Ankari. Pobunjenici su na televiziji rekli da je povod za ustanak sprječavanje daljnjeg osipanja demokracije i svjetovnih zakona u Turskoj. U noćnim sukobima je poginulo 265, a ranjeno tisuće ljudi.

Erdogan, čija ideologija s korijenima u islamu sudarena sa svjetovnim principima moderne Turske polarizira naciju, danas je udar proglasio propalim. - Oni će za ovo platiti tešku cijenu - veli.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6hg8TFo76zU[/embed]

‘Sultan‘

U pozadini, Erodganova AK stranka već dugo izaziva napetost u društvu i široj okolici, izvješća o cenzuri ili gašenju medija su uobičajena, revidira se sekularni školski kurikulum, grade se palače, šuruje s Islamskom državom ili se migrantima ucjenjuje Europa.

Kad se narod, prije svih građanstvo, 2013. godine pobunilo protiv religijom opijenog autokratizma zatraživši veću slobodu, Erdogan ih je s ulica pomeo vodenim topovima, bilo je krvi, kao i noćas. Sultan pritom ne voli kritiku, 2014. je zabranio Twitter i rado se sudi sa svakim za kog prosudi da ga kleveće. U takvom kontekstu on je očit casus belli, garancija buduće nestabilnosti u Turskoj.

Izazivanje ekonomalija  

Dok provocira dualizam i propovijeda religiju, Erdogan uživa poštivanje milijuna Turaka zahvalnih što je klimavu ekonomiju sklonu krizi doveo u red. Životni standard postojano raste, a BDP je usprkos izazovima u prvom kvartalu ove godine porastao za 4.8 posto u odnosu na prijašnju.

Puč, iako neuspješan, snaži neizvjesnost u ruskim sankcijama i bombaškim napadima već poljuljanoj ekonomiji koja je ovisna o turizmu i vanjskom zaduživanju. Dolazak oko trideset milijuna stranih gostiju godišnje zapošljava tri milijuna ljudi s udjelom u BDP-u do 10 posto, a pojedini izvori procjenjuju da bi broj turista zainteresiranih za bombaške ili coup d‘état atrakcije mogao pasti i do 40 posto.

Nezgodno, ekonomski rast se dobrim dijelom temelji na vanjskom zaduživanju, ekonomisti predviđaju da će proračunski deficit ove godine iznositi 4.5 posto, što može biti neugodno u trenucima kad politička nestabilnost uvjetuje rast premija i tešku, sve težu cijenu Erdoganova zadržavanja na vlasti.

24. travanj 2024 23:21