12. travanj 2017.

Ramljak: Nadam se u iduća dva dana naći rješenje za mjenična dugovanja

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izjavio je u srijedu nakon sastanka s dobavljačima da Agrokor priznaje mjenice kao vlastiti dug te kako se pokušava naći rješenje da se ta obveza skine s banaka i dobavljača, kazavši kako postoje dobri izgledi da se ono i pronađe u slijedeća dva dana.

"Imali smo sada s dobavljačima jedan dobar, otvoren i konstruktivan razgovor po pitanju rješavanja mjeničnog dugovanja. Još jedanput ponavljam, i ponovio sam svim dobavljačima, te mjenice su Agrokorov dug. Taj novac po mjeničnom poslovanju je u konačnici završio u Agrokoru i mislim da taj dug Agrokor treba priznati kao vlastiti dug", kazao je Ramljak okupljenim novinarima ispred zgrade Kraša u kojoj je održan sastanak dobavljača i predstavnika Agrokora.

>>>Ante Ramljak: S pet domaćih banaka dogovoren kredit od 80 milijuna eura za Agrokor

Kako je ustvrdio, pokušava se naći rješenje kako da se obveza skine s banaka i dobavljača po pitanju tog duga, koji će onda ući u restrukturiranje, odnosno u sumu koja će biti tradžbina prema Agrokoru.

"Nemamo još konačno rješenje ali smo na dobrom tragu da ga u slijedeća dva dana pronađemo", ustvrdio je Ramljak.

Tijekom dana, naime, iz redova dobavljača stizale su poruke zabrinutosti i nezadovoljstva,zbog, kako su navodili, postupanja pojedinih banaka prema njima u slučaju Agrokor. Kako su isticali, i dok su se neke banke od prvog dana  postavile kao partner i dio rješenja, neke su blokirale dobavljače po regresnim pravima unatoč intenzivnim pregovorima Vlade, dobavljača i banaka koji su u tijeku, dok su istodobno zamrznule svoja potraživanja prema Agrokoru.

Pojedini dobavljači izrazili su uznemirenost zbog pokretanja naplate nedospjelih potraživanja, kao i pravnim pritiscima prema njima od strane nekih banaka, koje nastoje prijevremeno naplatiti svoja nedospjela potraživanja.

Vlasnik Mlinara Mato Škojo u srijedu je nakon sastanka s Ramljakom novinaroma kazao kako se pitanje naplate mjenica ne može na jednom sastanku riješiti.

>>>Zbog glazbene čestitke Alvarezu protueksplozijski policajci pretraživali Agrokor

"Pokrenuto je rješavanje, gospodin povjerenik je bio ovdje, čini ogromni napor da problem mjenica bude riješen, kao i problemi starih dugova i mi mu vjerujemo da će to pozitivno riješiti", izjavio je Škojo novinarima. Izrazio je očekivanje da bi se već u petak moglo iznaći rješenje problema s mjenicama koje je Agrokor izdavao za isporučeno robu.

Na upit novinara ponašaju li se banke korektno s mjenicama, Škojo je kazao da se većina banaka zasad ponaša korektno te da dobaljvači pritišću da male banke budu korektne.