Preporučeno
StoryEditor

Rast cijena električne energije obavijen nepoznanicama

06. Studeni 2016.

Zbog veće naknade za obnovljive izvore energije neće poskupjeti električna energija, odgovaraju opskrbljivači na novinarski upit. I kao da ih se ne dotiče što će njihovi kupci od početka iduće godine plaćati tri puta veću naknadu, čiji iznos ovisi o potrošnji struje. Aktualni iznos naknade određen je uredbom Vlade RH i sad iznosi 4,4 lipe s PDV-om po potrošenome kilovatsatu i svi su kupci električne energije to dužni plaćati. Novac tako prikupljen preusmjerava se u poticanje razvoja obnovljivih izvora energije: gradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana… Ta naknada na kraju završava na računu Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE-a) koji proizvođačima obnovljivih izvora energije isplaćuje poticaj. Ne povisi li se naknada, HROTE iduće godine neće imati dovoljno novca za isplatu. Zbog toga, prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva, od početka iduće godine iznos naknade za obnovljive izvore energije trebao bi biti 12 lipa po kilovatsatu, 2,7 puta viši nego sada. Povećao bi se još 2018. na 14 lipa, a 2019. na 15 lipa. Najveći potrošači struje bit će najviše kažnjeni, odnosno imat će veliku naknadu, što nije dobro ni za poduzetništvo ni za kućanstva. Najavljenim povećanjem naknade za obnovljive izvore energije nezadovoljni su građani, ali i gospodarstvenici, pa se o tome razgovaralo i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Hoće li taj prijedlog proći, ovisi o stajalištu nove vlade, no teško da će namaknuti novac iz nekih drugih izvora. A i najlakši je posao svake vlade pustošiti novčanik potrošača.

Nedužni opskrbljivači

Kad je riječ o opskrbljivačima, oni i ne razmišljaju o sniženju cijene električne energije ili zasad samo taje koje će poteze povući. To je, međutim, prilika onima koji žele steći više kupaca električne energije i veći udio na hrvatskom tržištu da čak i malim sniženjem cijene električne energije pridobiju više klijenata. Poslije će se već sjetiti kako će vratiti mrvicu izgubljenog prihoda i još ga povećati. Od najvećih opskrbljivača električnom energijom na hrvatskom tržištu samo je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije i RWE Plina (tvrtke koja zasad među prvim tržišnim opskrbljivačima ulazi u opskrbu plinom za kućanstva), izravno odgovorio na novinarski upit. Ostali su, GEN-I i HEP, to učinili preko svojih direktora i glasnogovornika.

– Još jednom naglašavamo da struju ne poskupljuju opskrbljivači, nego da je riječ o povećanju naknade za obnovljive izvore koju propisuje država. Iz tog se fonda isplaćuju poticaji proizvođačima energije iz obnovljivih izvora. Dakle, kao da država poveća PDV. Još nismo vidjeli službeni prijedlog Ministarstva gospodarstva o povećanju navedene naknade, a ne možemo komentirati na temelju medijskih napisa. Ako su informacije točne, upitan je ukupan iznos povećanja jer se spominjao kao krajnji iznos u slučaju da svi potpisani projekti proizvodnje iz obnovljivih izvora energije počnu proizvoditi 1. siječnja, što zasigurno neće biti slučaj. Već smo nekoliko puta istaknuli da je poskupljenje trebalo biti postupno, tijekom godina. Tada ne bi bilo tako velik udarac za novčanike građana – kaže Miliša.

RWE je jedan od većih opskrbljivača električnom energijom i plinom u Hrvatskoj i dio je grupe Innogy s 23 milijuna korisnika struje i plina u 12 europskih zemalja.

– U lipnju 2013. bili smo predvodnici liberalizacije tržišta električne energije i građanima smo donijeli do 12 posto jeftiniju struju. Danas imamo 110 tisuća zadovoljnih korisnika, kućanstava i tvrtki koje opskrbljujemo strujom – dodaje Miliša.

Prije godinu i pol RWE Energija počela je plinom opskrbljivati poslovne korisnike, a prema Milišinim riječima, od rujna ove godine ponovno predvodi otvaranje tržišta i ukidanje monopola, ovoga puta tržišta plina za kućanstva. RWE Plin danas plinom opskrbljuje više od 1000 tvrtki i oko 700 kućanstava, a Miliša poručuje da će kućanstvima u cijeloj Hrvatskoj isporučiti plin i po pet posto povoljnijoj cijeni u odnosu na sadašnjeg opskrbljivača.

Jedinstveni račun

Tvrtka GEN-I, ističe Marina Majić Crnković, direktorica Komunikacija i odnosa te tvrtke, još nije dobila službenu informaciju o planovima poskupljenja naknade za obnovljive izvore energije pa sada ne može komentirati najave, a onda ni tvrtkine marketinške planove. Također naglašava da GEN-I, koji ima ukupno 13.268 kupaca električne energije i 14.211 mjernih mjesta, korisnicima pruža najpovoljniju cijenu električne energije. Osim toga, kaže, ta tvrtka stalno prilagođava ponudu potrebama kupaca nudeći mnogo pogodnosti, primjerice akciju ‘Mjesec struje besplatno‘ u sklopu koje daje stopostotni popust na računu za stavku ‘električna energija‘ na prvome mjesečnom računu novim korisnicima, zatim sklapanje ugovora bez ugovorne obveze, što znači da kupac u bilo kojem trenutku može raskinuti ugovor bez dodatnih troškova. GEN-I Zagreb je također supotpisnik Sporazuma o suradnji na mjerama suzbijanja energetskog siromaštva Vlade Republike Hrvatske, što znači da uime svojih kupaca snosi cjelokupni trošak zaračunane stavke solidarne naknade. Doima se kako GEN-I više od povećanja naknade za obnovljive izvore energije, koja će kupcima poskupiti struju, više zanima izdavanje jedinstvenog računa. Majić Crnković ističe da ta tvrtka čeka ozakonjenje takve mogućnosti za koju se zauzima otkad je 2013. došla na hrvatsko tržište. Uvođenje jedinstvenog računa omogućilo bi joj pružanje dodatnih usluga kupcima električne energije, ali zasad je poslovna tajna i kojih.

Definiranje cijena

Najveći opskrbljivač električnom energijom na hrvatskom tržištu državna je tvrtka HEP grupa (HEP – Operator distribucijskog sustava i HEP – Opskrba zajedno) koja drži oko 85 posto tržišnog udjela u ukupno prodanoj električnoj energiji u Hrvatskoj: 81 posto poduzetništvu, a 91 posto kućanstvu. Ima i drukčiji status od ostalih opskrbljivača na domaćem tržištu električne energije. HEP Operator distribucijskog sustava ima zakonsku obvezu pružanja javne usluge opskrbe električnom energijom prema reguliranim uvjetima, što znači opskrbu u cijeloj Hrvatskoj prema jasno usporedivim i transparentnim cijenama. Javnu uslugu opskrbe HEP ODS obavlja u sklopu univerzalne i zajamčene usluge. Prva vrsta usluge, univerzalna, namijenjena je svim kupcima u kategoriji kućanstva, a druga, zajamčena, namijenjena je kupcima poduzetnicima koji nisu izabrali tržišnog opskrbljivača ili su ostali bez njega. S druge strane, kažu u HEP-u, tržišni opskrbljivači bilateralno definiraju cijene i sklapaju ugovore o opskrbi s krajnjim kupcima. HEP je u mnogo većoj prednosti u odnosu na njih prema udjelu na tržištu; u sklopu HEP grupe jest HEP – Opskrba koja je s udjelom od 75 posto ujedno najveći opskrbljivač u segmentu kupaca iz kategorije poduzetništva. Ta tvrtka ima i proizvod ‘Hepi‘, namijenjen kupcima iz kategorije kućanstva. ‘Hepi‘ je inovativni paket usluga opskrbe električnom energijom. U tvrtki kažu da nudi povoljnu i trenutačno tržišno najnižu cijenu električne energije.

Informacija više

U HEP-u naglašavaju da je naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije posebna stavka na računu i da nije prihod opskrbljivača. Ako se promijeni naknada, opskrbljivači unutar HEP grupe (HEP – Operator distribucijskog sustava i HEP – Opskrba), kao i svi ostali opskrbljivači na tržištu, na računu će iskazivati naknadu u skladu s novim iznosom. Iskazivanjem naknade za obnovljive izvore energije na računu kupci će samo dobiti informaciju više, ali ne i niži iznos za plaćanje. Istodobno će tom naknadom poticati razvoj obnovljivih izvora energije, odnosno konkurenciju gorespomenutih opskrbljivača.

25. travanj 2024 18:58