Preporučeno
StoryEditor

Santini o debati: Obećano smanjenje PDV-a je nezamislivo

14. Kolovoz 2016.

Evidentno je da su to više predizborne poruke nego utemeljeni prijedlozi – rekao nam je u komentaru, neki kažu povijesne, debate šefova vodećih hrvatskih stranka ekonomist Guste Santini, ocijenivši da su Plenković i Milanović u pravu kad traže pomicanje donje granice poreznih opterećenja na dobit i dohodak, ali griješe po pitanju PDV-a.

- Mislim da je bitno povećati neoporezivi dio, tu je Plenković u pravu, iako nije iznio argumentaciju. Porezna reforma je općenito nužna u Hrvatskoj u trenutku kad nacionalne države sve više postaju tržišnim državama. Činjenica je da smo u Europskoj uniji pa je vanjska stečevina determinirajuća za ponašanje unutar zemlje.

- To je, dakle, dobro odmjereno, štoviše, ja od 2009. godine govorim da neoporezivi dio mora biti 5,000 kuna. Milanoviću treba zamjeriti što ide od pretpostavke da je moguće održati ovu poreznu presiju jer je to nemoguće. Porezni prihodi će se morati smanjivati, a ako će se smanjivati kao udio u BDP-u, to podrazumijeva i radikalnu preraspodjelu između lokalnih i središnje vlasti. Ja mislim da treba promijeniti broj županija i općina, i to radikalno – rekao nam je u telefonskom razgovoru Santini, dodavši da su izmjene nužne i kako bi lokalna samouprava mogla odgovarati za razvoj na svom području u čemu je o ovom trenutku spriječena zbog nedostatka sredstava.

"Nezamislivo i kontraproduktivno" smanjenje PDV-a

Santini je snažno reagirao na obećanje o smanjenju PDV-a koje su najavila obojica potencijalnih premijera i koje je već dugo predmet njegova stručna interesa.

- Smanjenje PDV-a je nezamislivo i kontraproduktivno u tržišnoj državi. Mi moramo smanjiti oporezivanje na rad i kapital, a PDV identificirati kao tržišnu rentu. Naše tržište je dio jedinstvenog europskog tržišta, Francuz u Hrvatskoj je Hrvat, Englez u Hrvatskoj je Hrvat, kao što su to i naši građani u drugim europskim državama. PDV dakle treba gledati kao rentu na našem tržištu, ljudi bi to trebali gledati kao; ‘aha, hoćeš prodavati na našem području, izvoli platiti PDV‘ – veli Santini čiji poučak ima posebnu težinu u ekonomiji koja je žestoko oslonjena o prihode od turizma i postojano bilježi trgovinski deficit.

- Osim toga, PDV je porez budućnosti, on se zove porez na dodanu vrijednost, s obzirom da se oporezuje dodana vrijednost trebala bi se smanjivati opterećenja na rad i kapital, pošto se oni kroz PDV već oporezuju.

Santini podsjeća da HDZ smanjenje PDV-a obećava u svakoj predizbornoj kampanji, iako za to nema realnih izgleda i drži da je bivša vlada pogriješila u poreznoj i socijalnoj politici.

- Milanovićeva vlada je povećala poreznu presiju i to je bilo kontraproduktivno. Naprosto je nemoguće voditi pravu socijalnu politiku bez politike zapošljavanja. Interpretacija gospodina Milanovića ide za time da se odvajaju socijalne i gospodarske funkcije, iako razvoj gospodarstva, sanacija gospodarstva.., dinamiziraju socijalnu i ukupnu politiku blagostanja. Bitno je istaći, u osvrtu na pitanje siromaštva i druga goruća socijalna pitanja, da niti jedan govornik zapravo nije ponudio rješenje. Mislim da se u tom dijalogu nije prepoznalo i poštivalo stanje u kojem se Hrvatska nalazi - kaže Santini koji osvrt na debatu nudi i na svojim web stranicama.

24. travanj 2024 01:36