Preporučeno
StoryEditor

Saxo banka: Google bi mogao kupiti Twitter do kraja godine

14. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Microsoftova odluka o preuzimanju LinkedIna možda je prva u nizu ovogodišnjih velikih akvizicija među tehnološkim divovima, a Google i Twitter mogli bi biti sljedeći, smatraju u Saxo banci. Iako je trenutno teško reći kako će se LinkedIn uklopiti u Microsoftovu poslovnu strategiju, dugoročno gledano Microsoftova akvizicija LinkedIna ima smisla jer će LinkedIn biti jedna od tri glavne svjetske stranice za poslovno umrežavanje potencijalnih poslodavaca sa zaposlenicima, smatra Peter Garnry, rukovoditelj sektora za trgovanje dionicama u Saxo banci. Naime, akvizicijom LinkedIna Microsoft će povećati broj svojih korisnika jer je dobio pristup do 435 milijuna aktivnih korisnika LinkedIna.

Microsoft kupuje LinkedIn za 26.2 milijarde dolara

-  Jednako kao i LinkedIn, dugoročno gledano teško je zamisliti Twitter kao samostalnu tvrtku s obzirom na dominaciju Facebooka s više od 1,4 milijardi korisnika, dok Twitter još uvijek značajno zaostaje s oko 350 milijuna korisnika. Ulagačima je primamljiva sama pomisao da bi Twitter mogao imati istu sudbinu kao LinkedIn što se vidi u jačanju cijene dionice – pojašnjava P. Garnry i dodaje da su investitori zainteresirani za Twitter bez obzira što je trenutna godišnja stopa rasta tvrtke blizu nule zbog poteškoćama s povećanjem broja korisnika.

Twitter je tijekom posljednjih nekoliko kvartala uspio značajno povećati profitabilnost novčanih tokova i to je razlog zašto ulagači većinom imaju duge pozicije s dionicama Twittera, očekujući njihov rast.

- Naime, ako zanemarimo računovodstvenu sliku, tijek novca tvrtke ubrzano se poboljšava i vjerujem da postoje razni načini da tvrtka ostvari još veću zaradu od mreže svojih korisnika, smatra Garnry.

- Kada se pogledaju mogući kupci Twittera, Google se nameće kao najbolje rješenje jer se nisu uspjeli nametnuti u dijelu poslovanja s društvenim mrežama. Pokušali su se nadmetati s Facebookom sa svojim Google+, ali rezultati su im porazni. Twitter bi im mogao pomoći pri zauzimanju udjela među društvenim mrežama i kao platforma za daljnje širenje poslovanja - zaključuje prvi čovjek za analizu tržišta dionica u danskoj investicijskoj banci s prognozom da bi se akvizicija mogla ostvariti prije kraja ove godine.

18. travanj 2024 06:28