Preporučeno
StoryEditor

Sedam ključnih odgovora kod donošenja odluke hoće li se ući u neki projekt

30. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Ulazak u investiranje jedna je od najosjetljivijih poduzetničkih odluka, koja može imati dramatične posljedice za budućnost tvrtke. Investicija može ‘pojesti‘ investitora, ali i neinvestiranje može imati jednako pogubne posljedice za tvrtku jer će zaostajati za konkurentima koji se moderniziraju. Zato se prije donošenja odluke o ulaganju u novi proizvod, ulasku na novo tržište, ulaganju u nova zapošljavanja, marketing ili pak u opremu i gradnju upotrebljavaju svi mogući financijski analitički alati.

U novom broju Lidera možete naći detaljnu temu o Cost benefit analizi, odnosno ocjeni isplativosti, a ovdje donosimo sedam bitnih aspekata koje je važno razmotriti kod donošenja odluke hoće li se ući u neki projekt (osim, naravno, dodatnih prihoda i troškova, do kojih se došlo temeljem iscrpne analize okružja i tvrtke).

1. Kako se projekt uklapa u strategiju tvrtke 2. Kakav je ‘gut feeling‘ kod tima koji bi trebao projekt provesti 3. Koliko je projekt velik u odnosu na tvrtku, odnosno ugrožava li potencijalni ‘najgori‘ scenarij u provedbi projekta održivost poslovanja cijele tvrtke 4. Koji su alternativni projekti odabranom 5. Koji su ljudski resursi na raspolaganju za pripremu i provedbu projekta 6. Koji su mogući rizici koji mogu ugroziti provedbu projekta 7. Kako će se financirati projekt

19. travanj 2024 01:04