Preporučeno
StoryEditor

Sezonci ljetnu sezonu mijenjaju sezonom zimskom turizma - Austrija traži 30 tisuća radnika

25. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Kraj rujna za većinu Slavonaca koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu znak je za istek ugovora i povratak kući. Neki će s ušteđevinom pokušati “dogurati” do idućeg Uskrsa i ponovnog povratka na Jadran, neki se uzdaju i na pravo na novčanu naknadu s HZZ-a. No, dio njih će i dalje u potragu za novim radnim izazovima, odnosno ljetnu sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma. Primjerice, mnogi će sezonci u Austriji.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone trebaju oko 30 tisuća radnika, a velik dio njih upravo dolazi iz inozemstva. Kako zbog obujma posla ondje manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici - kuhari, konobari i sobarice, ishođenje radne dozvole ne bi trebao biti problem. Naime, hrvatski radnici sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu.

- Posredujemo u zapošljavanju kvalitetnog kadra za kvalitetnog poslodavca. Idemo na kvalitetu, ne kvantitetu, što nam je i danas jako važno, jer radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i u konačnici da budemo zadovoljni i mi kao agencija - pojašnjava Aleksandra Bertelt iz tvrtke Euro Career iz istarskih Banjola, piše Glas Slavonije.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smještaj i hranu. Za početak je dovoljno poslati samo životopis, na hrvatskom jeziku.

20. travanj 2024 07:09