Preporučeno
StoryEditor

Sigurno mjesto rada je osnovno ljudsko pravo, a ovaj Zavod to nastoji provesti u praksi

26. Srpanj 2016.

Kako je sigurno i zdravo mjesto rada jedno od osnovnih ljudskih prava, osnovan je prošle godine u rujnu Zavod za unapređivanje zaštite na radu (ZUZNR) koji nadzire i razvija sigurnost na poslu. ZUZNR je sada upravo pri kraju s postupkom ostvarivanja  sufinanciranja projekta iz Europskog socijalnog fonda, vrijednog 3,5 milijuna kuna, a od početka rada uspjeli su povući i potporu Europske agencije za zaštitu na radu za seminare i radionice koje održavaju. Osmislili su projekt Ješko Ježić namijenjen vrtićima, uskoro kreću s kampanjom Stop ozljedama na radu, održavaju i savjetovalište za poslodavce te odlaze u poduzeća kako bi upozorili na važnost zaštite na radu. U povodu Svjetskog dana zaštite na radu organizirali su edukacije u školama, radili s obrtnicima te su na tri glavna zagrebačka trga upriličili prigodna događanja. Na svojim internetskim stranicama pokrenuli su e-muzej s prikazima naprava i sredstava u vatrogastvu, rudarstvu i tvrtkama.

ZUZNR je nadležan i za osposobljavanje u zaštiti na radu koje postojeći zakon propisuje za radnike, poslodavce i njegove ovlaštenike, povjerenika radnika za zaštitu na radu, za osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći te osposobljavanje voditelja evakuacije i spašavanja. Obvezna osposobljavanja provode ovlaštene tvrtke za obavljanje poslova zaštite na radu te ustanove za obrazovanje odraslih koje su ovlaštene izvoditi određene verificirane programe, kazali su u ZUZNR-u.

- ZUZNR je izradio Plan i program stručnog usavršavanja za poslove specijalista/ice zaštite na radu koji je u Hrvatskoj odobrila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Provodi se s ciljem usavršavanja polaznika prema potrebama za obavljanje poslova zaštite na radu za određenog poslodavca ili ovlaštenika poslodavca. Program traje 250 sati kroz redovitu ili konzultativno-instruktivnu nastavu. Njime je određeno izvođenje sadržaja pojedinih cjelina nastavnog plana i programa: teorijske nastave u trajanju od 82 sata, vježbi u trajanju 88 sati i praktične nastave u trajanju od 80 sati – navode u ZUZNR-u.

Registrirane ustanove za obrazovanje odraslih, vele u ZUZNR-u, izvode program u Hrvatskoj ako su ispunile sve propisane uvjete, materijalne i kadrovske, te dobile rješenje o odobrenju za izvođenje ovog obrazovnog programa od Ministarstva znanosti, obrazovanja i porta. Prije je svaka ustanova izrađivala i izvodila vlastiti program, ali nakon donošenja ovog, u ZUZNR-u poručuju da su ga se sve ustanove dužne pridržavati. Prije odabira ustanove dobro je provjeriti ima li sve potrebne dozvole te čini li praktični dio značajan udio u nastavi. Predavači  moraju ispunjavati propisane uvjete kako bi mogli dobiti odobrenje Ministarstva znanosti. Cijena usavršavanja ovisi o trošku i stanja na tržištu, dok je kod neverificiranih programa  sve slobodno. Stručni ispit se prijavljuje i polaže u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, cijena ispita je 800 kuna za opći dio te 1200 kuna za opći i posebni dio.

19. travanj 2024 23:35