09. siječanj 2017.

Sindikat policije dobio prvostupanjsku presudu protiv banaka

Nacionalni sindikat policije, MUP-a RH krajem  2014. godine podnio je kolektivne tužbe protiv poslovnih banaka u RH, zbog preplaćenih kamata članica i članova NSP-a MUP-a RH i uposlenika u MUP-u.

Iz Sindikata su danas priopćili kako je 05. prosinca 2016. godine donesena prva prvostupanjska presuda u njihovu korist od strane Općinskog suda u Osijeku u kojoj je u cijelosti prihvaćen tužbeni zahtjev, te dosuđena isplata cjelokupnog iznosa iz tužbe sa svim troškovima postupka.

„Smatramo za bitnim napomenuti da je temelj ovakvih odluka prvostupanjskih sudova u cijelosti  Odluka Visokog trgovačkog suda u Zagrebu broj: Pž-7129/13, od 13. lipnja 2014. godine,  i Vrhovnog suda Revt-249/2014 od 09. svibnja 2015. godine, kojim je  nesporno potvrđeno da je od strane poslovnih banaka u RH, za ugovore o kreditima sklopljenim u  periodu od 2003. do 2013. godine,  od strane poslovnih banaka u RH,   kršena  ili povrijeđena  ugovorna obveza na štetu korisnika kredita u dijelu “jednostrane promijene kamatne stope na štetu korisnika kredita”, zbog čega je došlo do preplaćivanja kredita“, navodi se u priopćenju.

Potaknut tom činjenicom, Nacionalni sindikat policije je odlukom središnjeg odbora  usvojio prijedlog te je u ime i za interes članica i članova Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, pokrenuo tužbe protiv poslovnih banaka temeljem čega je kolektivnom tužbom utuženje poslovnih banaka zatražilo preko 350 članica i članova Sindikata.

Kolektivnom tužbom utuženje poslovnih banaka zatražilo je preko 350 članica i članova Sindikata.

„U istome smo zajedno uspjeli s obzirom da smo počeli dobivati prve presude u korist korisnika kredita/članica i članova, a bitnim treba napomenuti da je sud prihvatio tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti,  ne prihvativši niti jedan prigovor banke“, navode u Sindikatu.

Ujedno su pozvali sve članice i članove Sindikata kao i druge građane RH da ukoliko su u navedenom periodu od 10.rujna 2003 do 31. prosinca 2008 godine sa poslovnim bankama imale sklopljen ugovor o kreditu (po svim osnovama, stambeni, auto, gotovinski i sl.), i ugovoren u svim valutama (euro, shf, dolar ili kuna), bez obzira da li je kredit otplaćen ili je u tijeku otplata, imaju mogućnost utuživanja poslovne banke, s ciljem povrata preplaćene kamate za vrijeme otplate kredita.

„Nemojte dopustiti da Vam propadne nešto na što imate pravo, što ste višestruko otplatili i preplatili, ovo je put i način da konačno svi zajedno vratimo oteto, i kaznimo one koji su bili nepošteni“, zaključuju u Sindikatu.

>>>Tvrtka Beta Tau Beta razvila aplikaciju ePolicija koju koristi MUP