Preporučeno
StoryEditor

Slovenija razočarana odlukom o teranu, ne isključuje tužbu protiv Europske komisije

20. Ožujak 2017.

U Sloveniji su razočarani  objavom nacrta delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, a koje je Slovenije na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla,  jer su očekivali da će objava biti zaustavljena nakon nedavnog posjeta predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera Sloveniji, kad je bilo riječi i  o toj mogućnosti.

"Nismo iznenađeni, ali smo razočarani i ogorčeni", kazao je u ponedjeljak za Slovenski radio slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, potvrdivši da je svoja stajališta o odluci Komisije da objavi nacrt iznio u pismu europskom povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu. Prema Židanovoj izjavi, Europska komisije je objavom svog dokumenta  zanemarila Junckerovu izjavu danu prilikom posjeta Sloveniji da treba ponovo proučiti dokumentaciju koju je Hrvatska poslala u Bruxelles.

>>>Židan zaprijetio Komisiji sudom zbog postupka priznavanja terana ‘Hrvatska Istra’

Slovenski vinari, koji su se protivili delegiranom aktu i izuzeću istarskog terana u odnosu na zaštitu za svoj teran koji je osigurala Slovenija, iznosili su čak sumnja da je dio hrvatske dokumentacije o lozi sorte teran od kojega se u Istri proizvodi istoimeno vino krivotvoren. O tim sumnjama se Komisija  nije opredijelila, kazao je Židan za Slovenski radio. Židan i konzorcij proizvođača slovenskog kraškog terana i dalje inzistiraju da je u zaštiti njihovog vinskog brenda potrebno poduzeti sve moguće korake, uključujući i  tužbu protiv Europske komisije na sudu EU-a u Luksemburgu, navode slovenski mediji u ponedjeljak.

 

20. travanj 2024 05:33