Preporučeno
StoryEditor

Slovenska vlada traži novo rješenje za spašavanje Cimosa, imaju li Plan B?

28. Veljača 2017.

Slovenska vlada traži alternativni plan za spas koparskog Cimosa od stečaja, pa je u utorak ujutro organiziran sastanak ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka s predstavnicima svih odgovornih institucija koji skrbe za upravljanje javnom imovinom, budući da je taj proizvođač dijelova za autoindustriju u 94-postotnom vlasništvu države.

Kako prenose slovenski mediji, Počivalšek je najavio da će učiniti sve kako bi se ta kompanija sa 4 tisuće zaposlenih, u koju je država investirala velike iznose pomoći, spasila od stečaja alternativnim planom, nakon što je od kupnje odustao talijanski investitor, financijski fond Palladio Finanziaria iz Vicenze.

Slovenska oporba je zadnjih dana kritizirala postupke vlade, koju krivi za neuspješnu prodaju Cimosa, čiji su poslovni prihodi lani iznosili 317 milijuna eura, 75 milijuna manje nego 2015. godine, uz iskazani gubitak od 10,3 milijuna eura. Tvrtka ima ugovorene poslove samo do kraja ove godine.

>>>G. Marić najavio skorašnje potpisivanje sporazuma sa Slovenijom o Cimosu

Anketa koju je objavilo ljubljansko "Delo" pokazuje stajalište većine ispitanika da Cimos, jedan od glavnih poslodavaca u slovenskom Primorju i hrvatskoj Istri, treba opstati. Četvrtina smatra da bi za spašavanje tvrtke trebalo upotrijebiti model unutarnjeg otkupa dionica od strane zaposlenih, svaki deseti da Cimosu novom financijskom injekcijom treba pomoći država, dio ih je za to da se ponovo pokuša naći stranog kupca, a desetina smatra kako kompaniju ne bi trebalo spašavati nego ju prepustiti sudbini.

Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek za probleme Cimosa krivi sadašnju vladu i premijera Miru Cerara te ustanove zadužene za upravljanje državnim vlasništvom.

"Vlada govori o planu B za Cimos, ali o tome ne znamo ništa. Ako takvog plana ne bude, morala bi odletjeti i poneka glava", kazala je Bratušek, zastupnica u parlamentu, dodavši kako je premijer Cerar odbijao sugestije suradnika da na temu Cimosa sazove poseban koalicijski sastanak, kako bi pregovori sa talijanskim investitorom uspjeli.

Parlamentarni zastupnik oporbene Udružene ljevice (ZL) Luka Mesec kazao je kako su pregovori s talijanskim fondom pokazali da privatizacija Cimosa na taj način nije rješenje.

"Pokazalo se da privatni investitori nisu zainteresirani za spašavanje radnih mjesta. Talijani su odustali od kupnje unatoč dogovoru hrvatske i slovenske vlade oko duga Cimosa Riječkoj banci i tako nas ostavili na cjedilu", kazao je Mesec.

26. travanj 2024 09:50