Preporučeno
StoryEditor

Slovenski tisak: Za rješenje razlika oko Cimosa još nekoliko dana idućeg tjedna

10. Veljača 2017.

Za izglađivanje razlika u interpretaciji dogovora o Cimosu što su ga nedavno postigli hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić i njegov slovenski kolega, ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek preostaje još samo nekoliko dana idućeg tjedna, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji se poziva na neslužbene izvore bliske slovenskoj vladi.

Kako tvrdi ljubljanski list, teza slovenskih vlasnika je da se Marić i Počivalšek na svom sastanku nisu sporazumjeli oko obveze da tri pogona Cimosa u Istri imaju normalnu razinu poslova i sadašnji broj zaposlenih koji se ne bi smanjivao jer je potencijalni kupac Cimosa, talijanski fond Palladio Finanziaria, za sada navodno spreman zajamčiti samo narudžbe do kraja ove godine iako to ne znači da bi sasvim sigurno smanjio broj zaposlenih u hrvatskim pogonima Cimosa. Kako piše "Dnevnik" koji se poziva na neslužbene izvore bliske vladi, slovenska strana tvrdi da je na sastanku ministara Marića i Počivalšeka dogovoren samo financijski okvir za rješenje dugovanja Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci, a koji je preuzela hrvatska agencija za sanaciju banaka i zaštitu depozita DAB. Taj dogovor predviđa da od toga duga slovenska loša banka otkupi dug za 7 milijuna eura, loša banka taj iznos podmiri u roku dva tjedna, a DAB onda povuče tužbu protiv Cimosa.

>>>Napokon otvoren put privatizaciji, dug Cimosa preuzima slovenska ‘loša banka’ DUTB

Prema slovenskoj interpretaciji, navodi list, rješenje koje je potvrdila i objavila hrvatska vlada nije sukladno s onim o čemu su se dogovorili Marić i Počivalšek osim u dijelu koji se tiče otkupa duga, odnosno financijskog dijela dogovora, dok je stvar oko očuvanja radnih mjesta u hrvatskim pogonima u Istri i osiguranju poslova za njih "još nejasna". Marić je ustvrdio u petak na konferenciji za novinare da je sve što je sadržano u vladinoj odluci o načinu na koji će se podmiriti potraživanja od Cimosa bilo i dio sporazuma potpisanog sa slovenskom stranom, pa tako i onaj dio koji se odnosi na zadržavanje proizvodnje i radnika najmanje dvije godine. Hrvatska je vlada na sjednici 2. veljače donijela odluku o načinu podmirivanja potraživanja od trgovačkog društva Cimos d.d. Slovenija, prema kojoj će vlada sklopiti sporazum temeljem kojega će Društvu za upravljanje imovinom banaka Republike Slovenije (DUTB) prodati potraživanje od Cimosa. Uvjeti tog sporazuma, prema vladinoj odluci, su da DUTB u hrvatski državni proračun uplati 7 milijuna eura u roku od 15 dana od sklapanja sporazuma te da se investitor u Cimos, talijanski TCH S.r.L. obveže da će zadržati proizvodnju i postojeći broj radnih mjesta u RH na razdoblje od minimalno dvije godine od potpisivanja sporazuma. Cimos u Hrvatskoj u pogonima u Buzetu i Roču zapošljava 1.200 radnika.

20. travanj 2024 09:18