Preporučeno
StoryEditor

Snažan uspon američke valute: Tečaj eura prema dolaru blizu najnižih razina od 2003.

18. Prosinac 2016.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna znatno ojačao, nakon poruke Feda da bi mogao ubrzati tempo povećanja kamata, pa je tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo na najniže razine u 14 godina.

Tečaj eura prema dolaru potonuo je prošloga tjedna 1,1 posto, na 1,0450 dolara, a u jednom je trenutku skliznuo na 1,0364 dolara, najnižu razinu od siječnja 2003. godine.

>>>Investitori počeli prodavati europsku valutu kako bi kupovali američki dolar

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skočila 2,2 posto, na 117,95 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon 10 i pol mjeseci, probila iznad razine od 118 jena.

Po prvi puta nakon 14 godina iznad 103 boda

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, u četvrtak se, po prvi puta nakon 14 godina, probio iznad 103 boda. No, u petak je skliznuo ispod te razine, na 102,90 bodova.

Snažan uspon dolara nastupio je u srijedu, nakon što su čelnici Feda odlučili povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon između 0,50 i 0,75 posto.

Snažan uspon dolara nastupio je u srijedu, nakon što su čelnici Feda odlučili povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova.

Još je poticajnije po dolar utjecala procjena dužnosnika središnje banke da bi u idućoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata, dok su dosad očekivali povećanje u dva navrata.

Tim tempom kamate bi se povećavale i u slijedeće dvije godine, da bi do kraja 2019. dosegnule razinu od 3 posto.

Reakcija Feda na Trumpovu politiku

Analitičari smatraju da procjene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Feda na najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

>>>Trumpove smjernice podigle dolar na najviše razine u gotovo 14 godina

To bi, smatra se, trebalo ubrzati rast gospodarstva, ali i inflacije. A to bi, pak, moglo dovesti do bržeg rasta kamatnih stopa.

S druge strane, Europska središnja banka (ECB) poručila je tjedan dana prije kako će vrlo labavu monetarnu politiku voditi barem do kraja 2017. godine.

A zbog toga bi, smatraju analitičari, dolar mogao i dalje jačati prema europskoj valuti.

19. travanj 2024 19:16