Preporučeno
StoryEditor

Startup u koji je uložio i DiCaprio sipa dijamante iz laboratorija

03. Rujan 2016.

Međunarodna korporacija De Beers svojim je marketinškim sloganom 1930-ih dijamante učinila "vječnima". Kontroverzne informacije o njihovoj mučnoj eksploataciji i financiranju ratova učinile su ih "krvavima". Startup Diamond Foundry učinio ih je pravima umjetnim putem. Najveći dijamant koji su dosad proizveli imao je 12 karata.

Diamond Foundry "uzgaja" svoje dragocjeno kamenje atom po atom od tankog sloja "majčinskog dijamanta" izvađenog u Kanadi. Dijamanti tako rastu dva tjedna do mjesec dana u plazma reaktoru koji doseže temperature Sunca (oko 5538 °C). Proces je skup i energetski zahtjevan, ali s obzirom na to da se koristi solarna i hidroenergija, ne ispuštaju se štetni ispušni plinovi, prenosi CNN Money

Američki gemološki institut potvrdio je da se ovako stvoreni dijamanti ne razlikuju od svoje "prirodne konkurencije" koja nastaje milijardama godina pod visokim tlakom i temperaturom u dubinama Zemljinog plašta. Ne razlikuju se ni cijenom, a prema riječima Martina Roscheisena (CEO), potražnja premašuje zalihe te se sve što proizvedu u dva tjedna (između 150 i 300 dijamanata) rasproda.

https://www.youtube.com/watch?v=4iHAGh7NzsU

Tim inženjera, Martin Roscheisen, Jeremy Scholz i Kyle Gaza, koji je osmislio cijeli proces umjetne proizvodnje dijamanata, zajedno je radio u Nanosolaru, tvrtki za proizvodnju tehnologije na solarni pogon. Školovani na MIT-u, Stanfordu i Princetonu, ovi su stručnjaci dvije godine provodili istraživanje i razvijali proizvodni proces, a u studenom 2015. bili su spremni pokrenuti svoj pogon u Santa Clari. Taj pothvat investitori su veoma brzo prepoznali te je u nešto više od mjesec dana od osnutka projekt raspolagao s oko 100 milijuna dolara.

Među milijarderima koji su odmah podržali ovaj pomalo neuobičajeni startup za Silicijsku dolinu su osnivač Twittera Evan Williams, suosnivač Facebooka Andrew McCollum te Leonardo DiCaprio koji je svojim ulogom podržao etički pristup proizvodnje dijamanata. Podsjetimo, DiCaprio je 2006. glumio u filmu Krvavi dijamant (Blood Diamond) koji se bavi prodajom dijamanata iz zaraćenih područja Afrike velikim tvrtkama koje trguju dragim kamenjem ne bi li se tako financirali građanski ratovi. 

Zanimljivo je da, iako je industrija dijamanata okaljana krvavim dijamantima kojima su financirani građanski ratovi u Angoli, Demokratskoj Republici Kongo i Liberiji te primitivnim metodama eksploatacije u kojima se tisuće muškaraca, žena i djece koristi kao roblje, kao npr. u Sierra Leoneu, prema Kimberley Processu oni čine svega 0,1% svjetske ukupne proizvodnje dijamanata.

20. travanj 2024 16:11