08. listopad 2016.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije: Naš je cilj da svaki stanovnik dobije priključak na brzi internet

Stjepan Kožić obnaša dužnost župana Zagrebačke županije već 15 godina. Posebno je ponosan na to što je u posljednja dva ciklusa izravnih izbora, 2009. i 2013., pobijedio već u prvom krugu. Kaže da je njegov moto ‘Rad, red i disciplina‘, a napominje i kako mu je u sadašnjem poslu uvelike pomoglo iskustvo iz realnog sektora u kojemu je radio na projektiranju toplinskih sustava. Vjeruje da je opstanak županija nužnost, a decentralizacija ključ daljnjega hrvatskoga gospodarskog rasta.

• Kakvi su vam planovi, kako će Županija izgledati za pet godina? – Nitko ne voli biti prorok, pa tako ni ja, ali znam da bi me veselilo da za pet godina Zagrebačka županija bude ne samo županija koja će najbrže rasti u Republici Hrvatskoj nego i mnogo šire. Vjerujem da će se do tada realizirati nama ključan projekt, ‘Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – istok’, kojim će se svim stanovnicima Zagrebačke županije omogućiti priključak na javni vodoopskrbni sustav, što danas, nažalost, još nije slučaj. Siguran sam da će do tada zaživjeti i program ‘Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje cijele Zagrebačke županije’ čiji je cilj omogućiti priključak na brzi internet svim kućanstvima Zagrebačke županije. Želja mi je da za pet godina Zagrebačka županija bude još modernija, brža, učinkovitija europska županija na usluzi svim svojim žiteljima.

• Što je najvažnije u privlačenju stranih ulaganja? – U privlačenju ulagača u poduzetničke zone važne su brzina, uslužnost, stalna komunikacija i dostupnost lokalne odnosno regionalne administracije u rješavanju pitanja za koja smo nadležni. Prije svega mislim na brzo dobivanje dokumentacije za gradnju, dodatnu pomoć i savjete županijskih i gradskih poduzetničkih potpornih institucija. Tako je npr. Ikein projekt godinama kaskao zbog sporosti države, a mi smo rješenje za gradnju, koje je u našoj nadležnosti, izdali u rekordnom roku. Ima i postupaka koji se rješavaju u 24 sata ili u samo nekoliko dana.

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Lidera koji je na kioscima.