29. kolovoz 2016.

Što očekuju vukovi s Wall Streeta?

Trading Room
Trading Room

Dionički indeksi prošli tjedan kretali su se dosta lijeno i u uskim rasponima. Potrebno je napomenuti da je petak obilježio Fed s najavama mogućeg podizanja kamatnih stopa što je utjecalo na rast američkog dolara, a moglo bi se nepovoljno odraziti na obvezničko i dioničko tržište. Zanimljive podatke možemo vidjeti na grafikonu ispod. S&P 500 indeks u posljednja 42 trgovačka dana nije imao dnevni pad viši od 0.70%, u usporedbi s početkom godine kada se pad viši od 0.70% dogodio 15 puta u istom period od 42 dana trgovanja. VIX (indeks straha) nalazi se već podosta vremena na ekstremno niskim razinama i bez veće volatilnosti. Niska dnevna volatilnost za dnevne trgovce nije dobra, jer moraju preuzimati viši rizik u trgovanju. Uz sve glasnije pozive na korekciju indeksa od strane najvećih igrača na tržištu, možemo li to shvatiti kao signal za oprez? Trenutno najskuplje četiri riječi na financijskom tržištu su: Ovaj put je drugačije! No, uvijek završi isto, samo s drugim objašnjenjima na kraju balade. Zapamtimo da sva financijska tržišta na svijetu pokreće ponuda i potražnja. Veće potražnja znači rast cijena i obrnuto. Na tome počiva sva ekonomska teorija i praksa. Pogledajmo što očekuju veliki dečki na financijskom tržištu.

Grafikon 1 – S&P 500

Grafikon

Novi tjedan na financijskom tržištu je pred nama. Sve je više velikih investitora (hedge fondovi) koji zauzimaju kratke pozicije (short sell) kroz opcijske ugovore (put opcije) na tržištu i pozivaju na oprez u očekivanju korekcije. Pogledajmo što očekuju i na kojem tržištu.

Tako Paul Singer koji preko fonda Elliott Management upravlja sa preko 28 milijardi dolara imovine, u pismu svojim investitorima upozorava na niske ali i negative kamatne stope na tržištu obveznicama, što bi moglo rezultirati velikim padom cijena obveznica kad se promijeni politika niskih kamatnih stopa, a to bi moglo biti uskoro.

Ostatak ekipe koju čine George Soros, Jeffrey Gundlach, Carl Ichan i David Tepper smanjili su izloženost dioničkom tržištu u drugom kvartalu prema izvješćima (13-F) fondova kojima upravljaju, ali i podebljali su portfelje sa put opcijama na S&P 500 indeks, sa kojima se klade na pad cijene tog indeksa te na taj način štite svoj portfelj od gubitka. U drugom kvartalu Tudor Investment je poduplao ulaganje u put opcije te im je ta pozicija vodeća u fondu.

Tržište kapitala

Od početka godine S&P 500 na dobitku je 6.15%, a sa dividendama taj dobitak se penje na 7.75%, dok su hedge fondovi u prosjeku napravili 2.90% prinosa što je značajno manje od S&P 500 indeksa. Iako su kompanije iz S&P 500 indeksa objavile značajno dobra izvješća za Q2/2016, valuacija indeksa je poprilično visoka a očekivani P/E omjer iznosi 17 dok je odnos knjigovodstvene vrijednosti i cijene 2.9 puta.

Objava značajnijih kvartalnih financijskih izvještaja kompanija (tržišna kapitalizacija od najmanje jedne milijarde USD) za Q2/2016 bliži se kraju. Donosimo pregled najzanimljivijih kompanija.

Ponedjeljak: Catalent, Inc. (CTLT), Prospect Capital Corporation (PSEC), ScanSource, Inc. (SCSC)

Utorak: Abercrombie & Fitch Co. (ANF), Caleres, Inc. (CAL), DSW Inc. (DSW), G-III Apparel Group, Ltd. (GIII), H&R Block, Inc. (HRB), NCI Building Systems Inc. (NCS), Palo Alto Networks, Inc. (PANW), Veeva Systems Inc. (VEEV)

Srijeda: Box, Inc. (BOX), Chico‘s FAS Inc. (CHS), Ctrip.com International Ltd. (CTRP), Five Below, Inc. (FIVE), Greif, Inc. (GEF), Infoblox Inc. (BLOX), Navistar International Corporation (NAV), Ollie‘s Bargain Outlet Holdings, Inc. (OLLI), salesforce.com, inc. (CRM), Semtech Corporation (SMTC),

Četvrtak: Ambarella, Inc. (AMBA), Broadcom Limited (AVGO), Campbell Soup Company (CPB), Ciena Corporation (CIEN), The Cooper Companies Inc. (COO), Genesco Inc. (GCO), Joy Global, Inc. (JOY), Lululemon Athletica Inc. (LULU), Methode Electronics, Inc. (MEI), Smith & Wesson Holding Corporation (SWHC), VeriFone Systems, Inc. (PAY)

Za sve ostale kompanije, objavu kvartalnih izvještaja možete pratiti na Yahoo Finance

Makroekonomske objave

Što se tiče objava ključnih makreoekonomskih podataka, tjedan započinje dosta mirno, dok već u utorak očekujemo podatak o povjerenju potrošača sa američkog tržišta.

I ove srijede objavljuju se podaci o zalihama nafte na američkom tržištu što bi moglo utjecati na cijenu nafte WTI Crude Oil kao što je bio slučaj prethodni tjedan, kada su objavljene značajno veće zalihe nego što se očekivalo. Očekuje se i podatak o zaposlenosti na mjesečnoj razini za prethodni mjesec u koji nisu uključeni vladin sektor i farmerska industrija, te podatak o prodaji kuća koje se još grade. Sa kanadskog tržišta izlazi podatak o BDP-u sa pozitivnim očekivanjima na mjesečnoj razini.

Četvrtak će obilježiti podaci iz Kine koji se objavljuju mjesečno o očekivanjima iz proizvodnog i uslužnog sektora na temelju anketa između 3000 menadžera iz sektora nabave. Sa europskog tržišta očekuje nas objava podataka iz Velike Britanije o očekivanjima menadžera u proizvodnom sektoru, što bi mogao biti zanimljiv podatak obzirom na trenutnu situaciju nakon Brexita. Isti podatak očekuje nas sa američkog tržišta kao i podatak o tjednoj nezaposlenosti.

Petak završava sa nekoliko bitnih objava sa američkog tržišta i to, podaci o rastu plaća što bi se moglo pozitvno odraziti na inflaciju u slučaju rasta ovoga pokazatelja (a to znači i skori rast kamatnih stopa), stopi nezaposlenosti koja se tranutno nalazi na razini od 4.90% što je skoro jednako prirodnoj stopi nezaposlenosti a očekivanja za objavu su na razini od 4.80%, te podaci o broju zaposlenih bez farmerske industrije.

Glavni katalizator promjene smjera tržišta mogao bi biti Fed. Američki BDP se kreće pozitivno uz rastuća očekivanja za treći kvartal Q3/2016 od 3.40%. Nezaposlenost je ispod 5% zadnjih godinu dana i već se govori o punoj zaposlenosti. Na futures tržištu očekuje se povećanje kamatnih stopa u prosincu te stagnacija u period nakon povećanja. Kako će se sve odigrati na financijskoj pozornici saznat ćemo uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

Izjava o ograničenju odgovornosti (disclaimer):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.