Preporučeno
StoryEditor

Što otkriva izvješće o transparentnosti lokalnih proračuna

05. Srpanj 2016.

Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, ovaj put uz objavu rezultata izvješća na interaktivnoj karti koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici s ciljem poticanja odgovornijeg, kvalitetnijeg, učinkovitijeg i pravednijeg prikupljanja i trošenja javnog novca.

Na predstavljanju izvješća su govorili; tehnički ministri Zdravko Marić i Dubravka Jurlina Alibegović, župan Ličko-senjske županije Milan Kolić, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, načelnik općine Kistanje Goran Reljić, povjerenica za informiranje Anamarija Musa, znanstvenica u Institutu za javne financije Mihaela Bronić i ravnateljica navedenog instituta Katarina Ott.

Ott je već u uvodnoj riječi iznijela zanimljivu informaciju da jedinice s najvećim prihodima imaju tendenciju minimalne transparentnosti, pa dodala da, iako istraživanje napravljeno od studenog 2015. do ožujka 2016. godine pokazuje napredak lokalne uprave i pripadajućih proračuna, mjesta za pospješivanje otvorenosti itekako ima. Kako kaže, "lokalne jedinice moraju težiti konsenzusu kroz participaciju građana i stvarati uvijek nove mehanizme za njihovo sudjelovanje u izradi proračuna".

Znanstvenica Mihaela Bronić je tijekom prezentacije ponovila i podcrtala značaj i značenje transparentnosti za društvo u cijelini, rekavši da jasno i dobro vidljivo donošenje proračuna vodi k manjim porezima i zadovoljnijem građanstvu. I Bronić kaže da je napredak očit, ali i da dobar dio građana nema uvid u čitav proces - što je predloženo i odbačeno, a što usvojeno ili ostvareno.

Pojam koji je ušao u svakodnevnicu

Ministar Zdravko Marić je svoje izlaganje iznio s dopadljivom strašću, potrošivši gotovo dvostruko više vremena za obraćanje okupljenima od predviđenog. On je izrazio zadovoljstvo što je "pojam transparentnosti ušao u svakodnevni rječnik", ocijenivši da ovih dana, više no ikad, informacije o proračunima moraju biti pravovremene, ali i točne.

- Transparentan proračun podiže vjerodostojnost svih politika - rekao je, pa naveo fiskalnu transparentnost kao područje u kojem rezultati moraju biti u skladu s procjenama. Ministar je dodao da treba nastaviti i dodatno unaprijediti postojeću praksu javnih savjetovanja i javnih rasprava, ali i da one moraju biti "user friendly" i razumljive što širem krugu građana te pozvao lokalne jedinice na daljnji iskorak prema uključenosti stanovništva u kreaciju proračuna.

Ministrica Jurlina Alibegović je kroz govor također pokazala izrazit interes, želju i podršku za što transparentniji sustav javne uprave, rekavši da je zadivljena temama u istraživanju Instituta za javne financije i da su one "neiscrpno vrelo novih saznanja". Ona je pozdravila svako "partnerstvo za otvorenost" i nastojanje za većim sudjelovanjem građana u odlučivanju. Pritom nije izostala kritika, pa je ministrica nastojanja županija i gradova u pospješivanju transparentnosti nazvala dobrima, dok su stremljenja u općinama karakterizirana kao neadekvatna.

- Općine moraju shvatiti nužnost transparentnosti, reformskih mjera i jeftinijih lokalnih usluga građanima - rekla je, da bi potom istaknula prednosti otvorenog sustava za procjenu ispunjavanja predizbornih ili strateških obećanja.

Pitanje za građanstvo, ali i poduzetništvo

Primjerno ulozi, najdojmljiviju ocjenu, ali i kritiku aktualne otvorenosti javne uprave ponudila je povjerenica za informiranje Anamarija Musa, rekavši da, usprkos entuzijazmu i htjenju, dobar dio lokalnih tijela ne zadovoljava "zakonom ojačanu transparentnost".

Musa je rekla da otvorenost i pravo na pristup informacija nije samo pitanje za građanstvo, već i poduzetništvo i da su poduzetnici ti kojima treba pravovremena i konkretna informacija na što se troši, ili namjerava utrošiti novac. Pritom je kao dobar primjer sinergije lokalnog građanstva, poduzetništva i uprave navela grad Pazin.

Povjerenica je ocijenila da postojeća transparentnost javne uprave još uvijek nije zadovoljavajuća, dok je porazna ako govorimo o trgovačkim društvima i komorama, gdje malo tko dobiva ocjenu veću od dobar, a većina nedovoljan.

Nakon predstavljanja, lokalnim jedinicama ocijenjenim najvišom ocjenom u ovom istraživanju, Institut je uručio priznanja, a među pedesetak laureata ima čitav niz općina, kakva je Kistanje, koje imaju izrazito skromne i nedovoljne proračune, ali su pravi prvaci u transparentnom upravljanju i građanskoj participaciji.

Konačno, kako bi rezultati istraživanja bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, dok je detaljna analiza istraživanja objavljena u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016 (.pdf).

26. travanj 2024 20:58