Preporučeno
StoryEditor

Što političari kažu o izvoznoj konkurentnosti Hrvatske? Evo tko je dao najoptimističnije prognoze...

30. Kolovoz 2016.

 

Izvozna konkurentnost Hrvatske u izbornim programima političkih stranaka’ naziv je današnje debate održane u dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu gdje su predstavnici vodećih hrvatskih političkih opcija odgovarali na pitanja vezana za gospodarsku budućnost, te su u kratkom formatu dobili priliku predstaviti svoje ekonomske programe.  Tako su u debati organiziranoj pod pokroviteljstvom TV N1 sudjelovali   prof. dr. sc. Branko Grčić (Narodna koalicija), mr. sc. Ivana Maletić (HDZ i partneri), prof. dr. sc. Marinko Škare (Most nezavisnih lista), prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (Koalicija „Za premijera“), Niko Delić (Koalicija „Jedina opcija“), dr. sc. Boris Sabatti (IDS)  i Krešimir Bubalo ( HDSSB), a ulogu moderatora odigrala je Nataša Božić Šarić.

Na pitanje o projekciji BDP-a u sljedećih četiri godine, najoptimističnije gledaju Ljubo Jurčić, i Ivana Maletić, odnosno koalicije ’Za premijera’ i HDZ.

Jurčić do 2020. najavljuje ’kineski rast’ od 7 posto, dok Maletić najavljuje rast od 2, 7 posto prve godine, pa do 4 posto u godini 2020. Tek je nešto manje optimističan Grčić koji predviđa rast BDP-a blago iznad 4 posto za 4 godine, te od 2, 5 u prvoj godini ukoliko njegova opcija pobijedi. Tu je negdje s projekcijama i Most. Škare predviđa rast od 2. 39 do 4 posto, dok Sabatti tvrdi da je najavljivati rast od 7 posto krajnje nerealno.

Sabatti je naglasio i važnost iskorištavanja EU fondova, te vjeruje kako je potreba veća financijska pomoći malim i srednjim poduzećima, a Bubalo, koji je bio fokusiran isključivo na probleme Slavonije, ustvrdio kako nije u redu da ’kolege iz Istre dobivaju veće poticaje nego mi u Slavoniji’.

- Deficit smo sa 7, 5 posto sveli na 3, 2 u zadnjoj godini. Zaustavili smo rast javnog duga, te jedini znamo kako i nastaviti u tome smjeru, poručio je u nastavku debate Grčić.

Ivana Maletić  ustvrdila je kako u prvoj godini HDZ planira smanjenje poreza na dohodak , dok u drugoj godini planiraju smanjiti stopu PDV-a što bi ponajprije trebalo pomoći hrvatskoj poljoprivredi.

– U proračunu treba ostaviti prostora za pokretače rasta. To je nešto što SDP i HNS nisu nikada radili, a deficit su smanjili tek u predizbornoj godini, ustvrdila je Maletić.

Grčić je replicirao kako Hrvatska financijski ne može podnijeti HDZ-ov gospodarski plan, te da se radi o zavaravanju. Za Jurčića  smanjivanje deficita uopće ne bi trebalo biti presudna točka, već vjeruje da je bitnije raspravljati na što se novac troši.

- Trebali bi se početi zaduživati doma uz kamate od 2 posto – dodaje.

Delić se, pak, zalaže za univerzalni program zapošljavanja, te naglasio kako je poduzetnicima velik problem što plaćaju na iznos 20 posto PDV-a, što ih u startu čini manje konkurentnim. Isto tako Delić se zalaže i za devalvaciju kune, a tu ideju su Maletić i Grčić decidirano odbili.

– Ne treba nam  devalvacija kune, već moramo ojačati proizvodnju tehnologijom, boljom energetskom učinkovitošću, te boljom prometnom povezanošću (tu ponajprije misli na razvoj željeznica). Treba naglasiti i kako Hrvatska tek za 15-ak godina može biti ICT velesila, kada se uspostavi kvalitetan obrazovni sustav – zaključuje HDZ-ova predstavnica.

- Hrvatska treba tražiti izvor gospodarskog rasta i na domaćem tržištu kroz jačanje komponente osobne potrošnje u BDP-u, efikasniju politiku socijalnih transfera, te  smanjenjem nejednakosti distribucije dohotka kroz pravednije oporezivanje dohotka – predložio je Mostov predstavnik Marinko Škare.

21. travanj 2024 12:09