19. listopad 2016.

Švaljek: Ovakav sastav Vlade budi optimizam u pogledu vođenja gospodarske politike

Ekonomisti u resorima gospodarstva, financija, rada, regionalnog razvoja i EU fondova naišli su na odobravanje Sandre Švaljek, znanstvene savjetnice na zagrebačkom Ekonomskom institutu.

- Ovakav sastav Vlade budi optimizam u pogledu vođenja gospodarske politike. Nova ministrica gospodarstva Martina Dalić osoba je s možda i najviše relevantnog iskustva u Hrvatskoj. Niz godina radila je u javnoj upravi, sudjelovala je u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ima praktična i konzultantska iskustva u privatnom sektoru i s takvim poznavanjem prilika u hrvatskom gospodarstvu smatram je najboljim mogućim izborom za tu poziciju, rekla je Švaljek za Lider.

Ministri financija, gospodarstva i rada, smatra Švaljek, djelovat će kao uvježbani tim jer se međusobno poznaju i već su surađivali.

- Zdravko Marić, Tomislav Ćorić i Martina Dalić čine dobar tim jer na sličan način vide probleme i njihova rješenja. Očekujem sinergiju tih troje ljudi.

Švaljek veliku nadu polaže i u novu ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

- Gabrijela Žalac ima određenih praktičnih iskustava i veliku energiju. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s njom na čelu trebalo bi se pozabaviti neujednačenim regionalnim razvojem kao jednim od osnovnih uzroka depopulacije i iseljavanja stanovništva iz Hrvatske. To je pitanje do sada u ovom resoru bilo pomalo zanemareno, u korist EU fondova.

Ministarstvo bez portfelja kojem će na čelu biti Goran Marić prilično je neobično rješenje, smatra Švaljek te objašnjava da nije jasno koje će mu biti nadležnosti ni kakve će mogućnosti utjecaja imati s te pozicije. Također, velikim brojem ministarstava propuštena je prilika da se objedine neka ministarstva i optimiziraju troškovi, ali nije sve tako sivo s obzirom na to da bi ad hoc mjere možda donijele više problema nego koristi u ovom trenutku.

- Ne bi trebalo fokus stavljati na smanjenje broja ministarstava, važno je da ona unutar sebe rade efikasno i međusobno koordinirano. Načelno gledano, smanjenje broja ministarstava je dobro rješenje, ali u praktičnoj izvedbi bojim se da bi nam oduzelo vrijeme koje baš i nemamo.

Danas je u Saboru predstavljen i program Plenkovićeve Vlade, no naša sugovornica čeka konkretizaciju deklarativnih ciljeva.

- Program nove Vlade je skup dobro odabranih ciljeva, ali bez konkretnih mjera i aktivnosti, tako da ga je nezahvalno ocjenjivati. Među ciljevima spominje se, primjerice, depolitizacija i profesionalizacija te nagrađivanje prema rezultatima u javnom sektoru. Na odlučnosti u realizaciji tih ciljeva, koje smatram iznimno važnim, pokazat će se je li Vlada doista spremna s deklarativne razine, usprkos političkim pritiscima, prijeći na konkretne poteze, zaključila je Švaljek.