Preporučeno
StoryEditor

Svjetska banka očekuje snažan rast cijena energije i metala u 2017.

25. Siječanj 2017.

Svjetska banka (SB) objavila je u srijedu da u ovoj godini očekuje snažan rast cijena sirovina poput energenata i metala zbog prenapregnute ponude i pojačane potražnje.

U najnovijim prognozama za tržišta sirovina Svjetska banka zadržala je važeću procjenu prema kojoj bi cijena barela sirove nafte u 2017. godini u prosjeku trebala iznositi 55 dolara, što bi značilo skok od 29 posto u usporedbi s 2016. godinom.

Procjena se bazira na pretpostavci da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostali proizvođači nafte djelomično provesti u djelo dogovor o ograničavanju proizvodnje nakon dugog perioda neograničene razine proizvodnje, navodi se u izvješću.

>>>Koji izazovi čekaju robna tržišta u 2017. godini?

Gotovo utrostručena je pak SB-ova procjena rasta cijena metala, uz obrazloženje da će se ponuda dodatno prenapregnuti uz paralelnu snažnu potražnju iz Kine i razvijenih gospodarstava. Tako bi prema novim procjenama cijene metala u ovoj godini trebale porasti 11 posto, u usporedbi s listopadskim projekcijama kojima je procijenjen njihov 4-postotni rast.

"Čini se da su cijene većine sirovina prošle godine dotakle dno i na putu su jačanja u 2017. godini", konstatira John Baffes, viši ekonomist i glavni autor SB-ovih tromjesečnih Prognozi za tržišta sirovina.

U sektoru poljoprivrede u cjelini cijene bi ove godine trebale porasti manje od jedan posto.

U sektoru poljoprivrede u cjelini cijene bi ove godine trebale porasti manje od jedan posto, pri čemu bi biljna ulja, uljarice i sirovine trebale blago poskupjeti dok bi cijene žitarica trebale pasti gotovo tri posto s obzirom na poboljšane izglede ponude.

U sektoru plemenitih metala u SB-u očekuju pad cijena za sedam posto u kontekstu očekivanog rasta referentnih ključnih kamatnih stopa i posustajanja kupovina imovine koja je na glasu kao sigurno utočište za kapital.

SB-ov "Poseban fokus" pokazuje ujedno da su gospodarstva u nastajanju i u razvoju koja su usmjerena na izvoz sirovina snažno pogođena slabijim rastom investicija, koji je u 2015. godini iznosio 1,6 posto, nasuprot 7,1 posto u 2010. godini.

>>>Deset nečuvenih, šokantnih predviđanja Saxo banke za 2017. godinu

"Slabost investicija - kako javnih tako i privatnih - koči čitav niz aktivnosti u tržišnim gospodarstvima u nastajanju i razvoju koja su orijentirana na izvoz sirovina", zaključuje Ayhan Kose, direktor SB-ova Development Prospects Groupa.

"Većina tih gospodarstava ima tek ograničen manevarski prostor za suprotstavljanje posustajanju investicija, pa moraju primjenjivati mjere za poboljšanje poslovnog okruženja, poticanje raznovrsnosti u privredi i poboljšano upravljanje u smjeru boljih izgleda za rast u dugoročnoj perspektivi", dodaje Kose.

SB objavljuje prognoze za tržišta sirovina u tromjesečnim razmacima i sljedeće je na rasporedu u travnju.

20. travanj 2024 15:30