Preporučeno
StoryEditor

Tesla kupuje Solarni grad vrijedan gotovo tri milijarde dolara

23. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Tesla Motors ponudila je između 2,5 do 3 milijarde dolara za Solarni grad, čime bi se ostvario san Elona Muska da objedini poslove vezane uz električne automobile i održive energetske sustave, u jednoj kompaniji.

SolarCity najveći je startup u Silicijskoj dolini i to je tvrtka koja je specijalizirana za proizvodnju i prodaju solarnih panela, koji se koriste u izgradnji niskoenergetskih kuća. U Muskovom je vlasništvu 21,3 posto Tesle i 22,2 posto Solarnog grada. Musk je glavni izvršni direktor u Tesli, koja proizvodi električne automobile i litijumske baterije koje se upotrebljavaju za punjenje solarnih panela, koje proizvodi i prodaje Solarni grad.

https://www.youtube.com/watch?v=NrB7Jv5neS0

Osim toga, Solarnim gradom upravlja njegov utemeljitelj, inače Muskov rođak, Lyndon Rive.

Ukoliko ovo prođe, Tesla će postati jedina vertikalno integrirana energetska kompanija koja nudi, od početka do kraja proizvodnog procesa, proizvode "čiste" energije svojim kupcima. Na službenim stranicama Tesla je izrazila uvjerenje kako će njihovi kupci, ovom integracijom dvaju kompanija, moći svoje automobile, ali i solarne panele na vlastitim domovima, puniti električnom i sunčevom energijom, u sustavu koji će u potpunosti biti proizveden u jednoj, jedinstvenoj, kompaniji.

U Tesli su uvjereni kako će kupnja Solarnog grada proširiti tržišta za obje kompanije, a naglasili su kako je povod tomu interes koji za električne automobile i solarnu energiju, pokazuju Teslini kupci i korisnici Powerwalla, još jednog koncepta baziranog na "čistoj" energiji, a koji je niknuo u Tesli.

https://www.instagram.com/p/8Wb0WuQER4/?taken-by=elonmusk

Ipak, prema pisanju Forbesa, nema garancija kako će kupnja Solarnog grada biti i realizirana. O prijedlogu prodaje u Solarnom gradu tek valja glasovati, a Musk i Antonio Gracias, koji su u nadzornim tijelima obaju kompanija, isključili su se iz postupka odlučivanja.

"Kulturološki, ovo je odličan spoj. Obje kompanije pokreće ideja samoodrživosti, inovacije i pronalaženje rješenja svim preprekama koje stoje na putu progresa", napisali su na službenim stranicama u Tesli.

Tesla je Solarnom gradu ponudila između 26.50 to 28.50 dolara po dionici. Nakon objave o mogućoj prodaji, vrijednost dionica SolarCitya u samo nekoliko su sati porasle za 24 posto, dočim su dionice Tesle pale za 6,7 posto, prenosi Forbes.

 

26. travanj 2024 05:28